U Zvorniku i Ljubuškom spriječeno krijumčarenje pet Egipćana i 13 Iračana

10

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su na ispomoći GPBiH u nadzoru državne granice, 4. oktobra iza ponoći, prilikom zajedničke patrole u graničnom pojasu na području Zvornika, spriječili su krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla.

U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH, koji je ilegalne migrante krijumčario u Golfu, bh. nacionalnih oznaka, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima GP BiH izjavili su da dolaze iz Egipta.

O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj je naredbi bh. državljanin lišen slobode. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Osim navedenog, pripadnici Jedinice granične policije Doljani, tokom nadzora državne granice na području Ljubuškog, u dva odvojena slučaja spriječili su krijumčarenje 13 osoba afroazijskog porijekla.

Prvi slučaj otkriven je 2. oktobra, kada je u vozilu Pasat, bh. nacionalnih oznaka otkriveno pet osoba afroazijskog porijekla.

Vozilom je upravljao državljanin Republike Turske koji je lišen slobode i, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje ljudi“, predat Tužilaštvu BiH.

U drugom slučaju, 3. oktobra službenici ove jedinice spriječili su krijumčarenje osam osoba afroazijskog porijekla koje su otkrivene prilikom granične kontrole vozila Opel i Audi, bh. nacionalnih oznaka, kojima su upravljali državljani BiH.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv osumnjičenih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje ljudi”.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima GP BiH izjavili su da dolaze iz Iraka. O događaju su obaviješteni službenici Službe za poslove sa strancima BiH, stoji u saopćenju.