Ubio 49 osoba u dvije džamije: Terorista Brenton Tarrant se pojavio pred sudom

82

Terorista Brenton Tarrant (28), koji je u petak izvršio teroristički napad na džamije u Novom Zelandu te ubio 49 osoba, pojavio se na sudu.

Tarrantu je pričitana jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo, a očekuje se da će uskoro biti proširena. U pritvoru se nalaze još dvije osobe, od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarrant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. aprila.

Prva identifikovana žrtva terorističkog napada bio je Daoud Nabi (71), koji je 80-ih godina prošlog stoljeća došao na Novi Zeland iz Afganistana. Identitet ostalih žrtava još nije objavljen. U pucnjavi je ranjeno 48 osoba, a među njima su dječaci stari dvije i 13 godina. Ukupno 12 osoba je smješteno u bolnicu i nalaze se u kritičnom stanju.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je kako je Tarrant imao pet komada oružja i dozvolu za njih, a poručila je i da će se nakon ovog terorističkog napada promijeniti zakon o oružju. Na današnjoj konferenciji, Ardern je kazala da je oružje korišteno za teroristički čin modifikovano, kao i da je automobil ubice bio pun oružja. To ukazuje na njegovu namjeru da nastavi s napadom.

Premijerka je govorila i o tome da je važno da porodice što prije preuzmu tijela svojih voljenih koja se još uvijek uklanjaju iz džamije Al Noor. Dodala je da će porodice koje su izgubile nekoga od koga su ovisile dobiti finansijsku pomoć.

Teroristički napad je izvršen u petak u centru Christchurca tokom molitve u 13:40 sati. Sigurnost u gradu je pojačana, a sve džamije na Novom Zelandu su zatvorene.

Tarrant je započeo napad ulaskom u džamiju i pucao je prema vjernicima oko pet minuta. Potom je automobilom došao do druge džamije gdje se pucnjava nastavila. Jedan od vjernika uspio je razoružati Tarranta koji je potom pobjegao u automobil, a nakon toga je uhapšen, prenosi Faktor.