Ubio majku, očuha i nanu: Neziru Kamenici za trostruko ubistvo maksimalnih 20 godina zatvora

74
Foto: Faktor

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je 22- godišnjeg Nezira Kamenicu jer je u maju 2017. godine, u selu Bogušići kod Goražda, udarcima sjekirom ubio svoju majku, očuha i nanu.

Njemu je za svako pojedinačno ubistvo dosuđeno po 18 godina zatvora, ali s obzirom na to da je zakonski maksimum za mlađeg punoljetnika (Nezir je u vrijeme ubistva imao 19 godina i osam mjeseci) 20 godina zatvora, toliko mu je i izreklo Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Rozitom Šimić.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, i to od dana hapšenja 4. maja 2017. godine, pa do stupanja na izdržavanje kazne. Istovremeno je donijeto i rješenje kojim mu se pritvor produžava do devet mjeseci ili nove odluke suda.

– Troje ljudi više nema. Ubijeni su majka, očuh i nana. Smrt kod svih je nastupila trenutno, prvim udarcem, jer je došlo do razdvajanja mozga. Olakšavajuća okolnost za optuženog je ta da je neosuđivan i da se sve vrijeme ponašao dobro i poštivao sve u sudnici, kao i njegova životna dob. Sam optuženi je naveo kako je počinio krivično djelo, izrazio je kajanje i kazao da mu je žao majke te se izvinio očuhovoj porodici – kazala je sutkinja Šimić

Prema njenim riječima, vještaci neuropsihijatri i psiholog su utvrdili da je Kamenica u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, te da se radi o natprosječno inteligentnoj osobi. Navela je i to kako su vještaci utvrdili da se radi o osobi koja ima miješani poremećaj ličnosti, ali da to nije oboljenje, nego katakterna crta.

– Najbitnije je da je odluka suda pravična i zasnovana na zakonu, a izrečena mu je maksimalna zatvorska kazna koja je zakonski moguća – kazala je predsjedavajuća Vijeća.

Stravičan zločin koji je 22-godišnjaku stavljen na teret dogodio se u porodičnoj kući u Bogušićima u noći sa 2. na 3. maj kada je sjekirama iskasapio svoju majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića.

Optužnica protiv Kamenice je podignuta nakon što je tim sudskih vještaka medicinske struke utvrdio da je u trenutku zločina bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.  Nakon što je pred Kantonalnim sudom u Goraždu negirao krivnju, predmet je zbog nedostatka sudija delegiran sarajevskom Sudu.

Početak suđenja je, međutim, odgađan zbog kompleksnog psihičkog stanja u kojem se Kamenica nakon zločina nalazio.

On se, podsjećamo, nedugo nakon zločina, u KPZ-u u Busovači pokušao ubiti žiletom, te je nakon toga bio pod stalnim nadzorom i medicinskom terapijom. Kasnije je, kako je pojasnio vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je vještačio Nezirovu sposobnost praćenja suđenja, kazao da se kod njega razvio nesvjestan oblik reagiranja, odnosno disocijativna reakcija negiranja i suočavanja sa okolnostima pod kojima je počinio djelo za koje se tereti.

Vještak je tada kazao i da se radi o privremenom poremećaju, koji nije duševno oboljenje.  Nakon što je jedno vrijeme proveo u bolnici u Jagomiru, utvrđeno je da je procesno sposoban, te je suđenje krenulo iznova.

Na teret mu je optužnicom stavljeno trostruko ubistvo na okrutan i podmukao način, a kantonalni tužilac Dragan Slijepčević od Vijeća kojim predsjedava sutkinja Rozita Šimić tražio je da mu izrekne maksimalnu kaznu, što u njegovom slučaju iznosi  20 godina zatvora, jer je u vrijeme počinjenja krivičnog djela imao nepunih 20 godina.

Sam Kamenica je prilikom završnog obraćanja sudu kazao da je svjestan šta je uradio, te da će do kraja života nositi na savjesti činjenicu da je ubio majku, nanu i očuha.

Prethodno je detaljno ispričao šta je prethodilo zločinu, odnosno kako je razvod njegovih roditelja ostavio trag na njemu, te da je umjesto potpore članova porodice, doživljavao prijetnje, maltretiranja i sputavanje u življenju.

(Faktor)