Uhapšen Cazinjanin koji se lažno predstavljao kao policajac, učitelj i stolar: Opelješio građane za 1.700 KM

107
Ilustracija

Nedžad V. (29) iz Cazina uhapšen je zbog sumnje da je, lažno se predstavljajući kao policajac, učitelj i stolar prevario više starijih građana Ključa od kojih je uzeo oko 1.700 KM.

Cazinjanin je lišen slobode u petak, a Ključane je varao u posljednjih mjesec. On je tada građanima zvonio na vrata i od njih tražio novac nudeći im usluge, prodajući automobile i tražeći novac za navodno bolesnu suprugu. U dva slučaja predstavljao se kao Dino, u jednom je bio policajac, a u jednom učitelj.

– S. S. (70) je prijavio da je mu je neki Dino došao pred kuću i po povoljnoj cijeni mu ponudio kombi, jer je vidio da starac ima sličan automobil. S. S. je pristao i dao mu oko 400 KM za kaparu, a Dino je rekao da će mu dovesti vozilo, što se nikada nije desilo. Starac je ispričao da je prevarant izgledao pristojno i da je bio uvjerljiv – rekao je izvor blizak istrazi.

U još jednom slučaju predstavljao se kao Dino. Lakovjerni F. B. (74) dao mu je 300 KM za zamjenu stolarije, jer mu je prethodno prevarant, predstavljajući se kao stolar, obećao zamjenu vrata i prozora na kući po povoljnoj cijeni. Dogovor, kao i u prethodnom slučaju, nije ispoštovao.

– Drugom prilikom Cazinjanin je došao kod F. N. (81) i tražio pozajmicu za liječenje navodno bolesne supruge koja leži u bolnici. Rekao je da radi kao učitelj u osnovnoj školi. I tu je dobio oko 400 KM, a pozajmljeni novac nikada nije vratio. Od M. Z. (69) uzeo je 600 KM za prodaju džipa, a u tom slučaju predstavljao se kao policajac. Naravno, starac nikada nije ni vidio ovaj automobil – ispričao je izvor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona rekli su da su sve slučajeve povezali na osnovu detaljne istrage.

– I dalje radimo na utvrđivanju svih okolnosti povodom ovih nezakonitih radnji. Uhapšeni N. DŽ. se tereti za prevare – rekla je portparol Unsko-sanskog kantona Snežana Galić.

Osobe u poznim godinama bile su na meti i prevaranta Munira H. iz Zenice. On je uhapšen zbog sumnje da je prevario i opljačkao devet starijih građana u Travniku, lažno se predstavljajući kao radnik “Telemah” . U januaru ove godine ulazio je u stanove u kojima uglavnom same žive starije osobe, i tu je krao novac, nakit i razne aparate za domaćinstvo. On je nakon hašenja u potpunosti priznao ova djela.

Radnik suda

Policija je uhapsila I. K. iz Bihaća zbog sumnje da je prevario N. Ž. (80) i njegovu suprugu A. Ž. (75) lažno se predstavljajući kao radnik suda u ovom gradu.

– On je pozvonio na vrata kuće starijeg bračnog para i od njih tražio da mu pokažu dokumentaciju od kuće, što su ovi i učinili. Naknadno su shvatili da im nedostaje koverta sa novcem – rekli su u policiji.

Nezvanično, muškarac je kovertu sa novcem uzeo dok je bračni par tražio dokumenta od kuće.

Izvor: Glas Srpske

Vezani članci

GENOCID U BILJANIMA Umrla u majčinom zagrljaju st... Prije 26 godina, u Biljanima kod Ključa ubijena  su 264 civila Bošnjaka. Među njima tromjesečna beba Amila i još petero djece.  Ubijeni su i Amilin st...
Krađa cigareta: Osam uhapšenih radnika FDS predati... Šestorica uposlenika Fabrike duhana Sarajevo, koji su jučer uhapšeni u sklopu operativne akcije "FDS", predati su danas u nadležnost sarajevskom Kanto...
Eksplodirala bomba ispod vozila: Pokušaj atentata ... Jutros u 2:40 odjeknula je snažna eksplozija u ulici Generala Izeta Nanića u Cazinu. Kako javlja portal krajina.ba, ispod vozila predsjedavajućeg Grad...
Na graničnim prijelazima uhapšene četiri osobe Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Tuzla juče su lišili slobode dvije osobe na osnovu raspisanih potraga. Na letu iz Kelna lišena je slobo...