UIO BiH: Oduzete veće količine cigareta

45

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje uz asistenciju MUP KS na magistralnom putu M-17, u mjestu Raštelica, kao i uz asistenciju MUP-a BPK na područiju opštine Goražde oduzeli su veću količinu cigareta.

Ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo  uz asistenciju službenika MUP KS, PS Hadžići, na magistralnom putu M-17 u mjestu Raštelica, općina Hadžići prilikom provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti izvršili su  kontrolu TMV marke VW „Cady“. Pregledom predmetnog  vozila, u tovarnom djelu, uočeni su kartonski paketi, a u kojima se prema izjavi vozača nalazile cigarete bez akciznih markica UINO BiH. Na osnovu izdate naredbe sudije za prethodni postupak Suda BiH  izvršen je pretres navedenog vozila i u istom je pronađeno i oduzeto 4.600 paklica cigareta raznih robnih marki, tržišne vrijednosti cca. 23.000,00 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, PS Goražde, na području opštine Goražde izvršili su zapljenu od fizičkog lica 6501 palica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicam UIO BiH, a također navedeno lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu.. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 32.500,00 KM.

Protiv lica će biti podnesen Izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 210 a. Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.