Ulični rječnik Dine Konakovića: “Da ima gram mozga Bakir Izetbegović nabio bi Novalića s noge na nogu, mi jedemo DF i pojest ćemo ga za doručak”

750

Gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića bio je predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković.

Agresivni manir propraćen uličarskim rječnikom, uobičajen je u komentarisanju aktuelnih političkih dešavanja predsjednika ove stranke, posebno na TV nastupima. Pored toga što je odraz vlastite nekulture i bez obzira na to koliko se njime vrijeđaju političke i javne ličnosti o kojima govori, ovakvim rječnikom se ponižava i vrijeđa publika koja to gleda.

Ono što je primjetno u obraćanjima Konakovića su sugestivne rečenice koje završavaju sa “on to dobro zna”, “oni to dobro znaju”, ili “mi to dobro znamo”. Na taj način vrši psihološki uticaj na konzumente njegove poruke. Šta god da kaže stvara utisak da je to općepoznato i da se ne smije dovoditi u pitanje.

Tako je u svom stilu prokomentarisao predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, sa kojim je nekad dijelio ideološka uvjerenja: “Ja mislim da bi Radončić dao pola tornja da je to kraj, međutim morat će zadržati pola tornja. Ovo je tek početak, on to dobro zna”, kazao je Konaković.

U skladu sa vlastitom agresivnošću, često koristi izraze koji ukazuju na destrukciju i uvijek prijeti nekim uništavanjem i razbijanjem.

“Ovo je još jedan od udaraca unutar koalicije koji smo doživjeli. Za nas je razbijanje ovakvog sistema mnogo važnije od zanosa nekolicine mladih SDP-ovaca, koji su u tome vidjeli svoju političku kampanju”, rekao je predsjednik NiP-a.

Ukazivajući na to da NiP nema ideološki pravac u kojem djeluje, nazvao je svoju stranku radikalnim centrom koji ubija.

“Uzimamo glasače i lijevih i desnih. To je činjenica” te dodao: “Od nas su očekivali da će se NiP pozicionirati desno i da ću radi privatnog habitusa biti na putu da formiram stranku, isključivo desne orijentacije. Mi smo daleko od toga.  Mi smo radikalni centar. Mi ubijamo.”

Dalje je u razgovoru  slikovito obrazložio zašto navodno uzima glasače svima:

“Zato što smo tu hobotnicu udarili šakom u glavu.”

Kazao je i kako je Komšić sve što je nagovijestio krahirao i da je našao NiP da na njima istresa svoje nezadovoljstvo.

” E baš se na nama našao ispucati. Mi to ne damo”, kazao je.

Na stav Komšića da SDA pobjeđuje u sarajevskim općinama Konaković je kazao da će “pomesti SDA kao tornado”. Možda će Konaković reciklirati SBB-ov predizborni slogan iz 2014. godine koji je glasio “Cunami pravednosti”, te uz svoj “tornado” proći na izborima kao samouvjereni Radončić.

Govoreći o članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću Konaković kaže da su imali jednu malu uličnu prepirku i dodaje: “On ima taj malo jalijaški koncept nastupa, a ja to ne dam, dakle malo sam ga naružio, on se naljutio.”

“Mi jedemo DF i pojest ćemo ga za doručak na izborima”, rekao je Konaković.

“Da ima gram mozga Bakir Izetbegović bi rekao Novaliću, nabio bi ga s noge s nogu,” rekao je Konaković o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Javno, u udarnom terminu na komercijalnoj televiziji, Konaković je poručio  da federalnog premijera treba “nabiti s noge na nogu”, predsjedniku SDA, da “nema gram mozga” i ono što je najtragičnije pohvalio se time kako je on “naružio” člana Predsjedništva države.

Stara narodna poslovica kaže da sa “gospodom treba gospodski”, a Elmedin Konaković svojim javnim nastupima i izjavama glasačima i simpatizerima Naroda i pravde poručuje da su uličari i jalijaši.

Iz njegovih javnih nastupa je očito da pažnju ne može i ne želi pridobiti obraćajući se na normalan i uljudan način, već striktno prijetećom agresivnošću.

Javljajući se čekajući rezultate testa na COVID-19 i iz samoizolacije Konaković je još jednom pokazao da mu je potreba za medijskom pažnjom i samopromocijom na prvom mjestu.

Izvor: Index.ba