Umjesto da plati dug Hotelima Ilidža, Konaković pokreće inicijativu

201

“Na prvoj narednoj sjednici pokrećem inicijativu da se prekine saradnja sa svim ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim pravnim subjektima koji imaju dugovanja za komunalne usluge ili ne dozvoljavaju kontrolu potrošnje.
U ovim se objektima održavaju seminari, kongresi, promocije, kao i drugi oblici poslovne saradnje.
Ministarstva, preduzeća, ustanove, zavodi i fondovi čiji je osnivač Kanton, ne smiju trošiti budžetski novac kod onih koji kradu i podrivaju sistem.” Naveo je, između ostalog, Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u svom Facebook status objavljenom jutros.

Međutim, zanimljivo je da se Konaković tom prilikom osvrnuo samo na lokalitete, ali ne i na svrhu trošenja budžetskog novca.

Javnost je tako, u maju ove godine, sablaznila informacija kako je ručak u luksuznom kompleksu nadomak Sarajeva, kojem su prisustvovali predstavnici vladajućih stranaka, odnosno Vlada Kantona i skupštinska većina predvođena Predsjedavajućim, građane Kantona Sarajevo koštao najmanje 1.300 KM.

Toliko je, prema fakturi naslovljenoj na Kabinet Premijera Kantona Sarajevo, potrošeno na hranu i piće tokom međustranačkog druženja u Tarčin Forest Resortu.

(Izvor: Faktor)

Osim što se Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kojeg javnost prepoznaje po svom istančanom osjećaju za pravdu, ali pravdu samo po njegovoj mjeri, nikada nije osvrnuo na optužbe koje su pored premijera, upućene i njemu zbog ovog sramotnog “provoda” koji je građane Kantona Sarajevo u samo nekoliko sati oštetio za najmanje 1.300 KM, nije se osvrnuo ni na jučerašnji demant Hotela Ilidža d.d u kojem je optužen da je upravo on onaj koji je dužan za provode.

U demantu  je navedeno kako je za vrijeme Konakovićevog mandata na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza BiH, Košarkaški savez ostao dužan Hotelima Ilidža cca. 200.000 KM, a da je Konaković isplatu tog iznosa uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili.

Iako se predstavlja kao revolucionar, objavljuje iznose plata službenika, vozača, vatrogasaca, mehaničara, učitelja, i ostalih običnih ljudi koji predano obavljaju poslove za koje su kvalificirani, stavljajući im metu na glavu, ipak od javnih para živi hedonistički život, voli ceremonije, kamere i crvene tepihe, voli dobru hranu, a i ostati dužan.

Takvo ponašanje podsjeća na visokopozicionirane članove nekadašnje komunističke partije, koji su, dok su narod uvjeravali da se odreknu luksuza radi opšteg boljitka i klasne jednakosti, od narodskih para ljetovali po svojim luksuzim vilama na Jadranu, išli u lov i ispijali najskuplji viski sa regionalnim, evropskim i svjetskim ljepoticama.