Umjesto da riješi zahtjeve zdravstvenih radnika Vlada KS pacijente šalje u privatne klinike

230

Današnjom odlukom Vlada KS obavjestila je građane koji su osiguranici Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) da u narednom periodu mogu dobiti uslugu laboratorijske dijagnostike u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima u KS uz refundaciju troškova.

“Laboratorijske usluge osiguranici mogu dobiti uz zdravstvenu knjižicu i uputnicu porodičnog ljekara ili ljekara specijaliste o potrebi navedenih usluga, a sredstva utrošena za dobijenu uslugu mogu refundirati kod ZZOKS, uz priloženi račun i uputnicu.

Za iznos refundiranih sredstava, od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo umanjit će se naknada zdravstvenoj ustanovi koja je izdala uputnicu.

Vlada Kantona Sarajevo se odlučila na ovakvu mjeru kako pacjenti ne bi trpjeli zbog štrajka radnika u zdravstvu koji je u toku,” saopćili su iz Vlade KS.

Podsjećamo štrajk radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je počeo 2. septembra, nastavlja se i trajat će, kaže predsjednik Sindikata, sve dok vlast ovog Kantona, ne shvati šta joj je osnovna zadaća.

Na pitanje, jesu li se proteklih dana sastali sa predstavnicima vlasti Kantona Sarajevo, kako bi pokušali riješiti problem, iz Sindikata odgovaraju da nikakvih sastanaka nije bilo, jer se Vlada cijelo vrijeme ignorantski odnosi prema cjelokupnoj situaciji.

Dokaz da ni više od mjesec dana aktuelnoj Vladi nije u interesu rješavanje štrajka radnika u zdravstvu, jeste i današnja odluka za refundiranje troškova.

Iz Vlade nisu naglasili da procedura za refundiranje troškova za bolesne pacijente i nije tako jednostavna kao što zvuči.

Ukoliko želite da vadite nalaze u privatnoj laboratoriji, pacijent prvo mora otići svom ljekaru po uputnicu. Sa uputnicom pacijent odlazi u privatnu kliniku, vrši pretrage koje mora na licu mjesta platiti. Nakon toga fiskalni račun, specifikacije na A4 formatu uz cijene svih parametara analiza, i kopiju nalaza, pacijent predaje u ZZOKS.

Iz Vlade KS građane nisu upozorili ni na to da se na refundaciju troškova čeka najmanje 45 dana, a nerijetko i do tri mjeseca.

Ovakvom odlukom Vlada KS svojim neradom zamajava bolesne pacijente koji više od mjesec dana ne mogu koristiti ljekarske usluge, a istovremeno puni džepove privatnih laboratorija.

Index.ba