Umro je najbolji francuski kuhar

126
Umro je najbolji francuski kuhar Paul Bocuse, objavio je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb na Twitteru, prenosi index.hr.
Bocuse (91) je patio od Parkinsonove bolesti posljednjih nekoliko godina. Preminuo je u svom poznatom restoranu u blizini Lyona, izjavio je za AFP lokalni kuhar blizak obitelji.
Bocuse je rođen u porodici kuhara u kojoj su se recepti i kulinarske tajne prenosili s koljena na koljeno od 17. stoljeća. Počeo je kuhati kada je imao 15 godina.
Proslavio se tokom sedamdesetih kao zagovornik “nouvelle cuisine” (nove kuhinje), odnosno zdravijeg načina pripreme hrane u kojem se koristi manje masnoća i više svježih namirnica. Njegov restoran L’Auberge du Pont de Collonges dobio je tri Michelinove zvjezdice od 1965. godine.
 Gault-Millau, suparnički vodič Michelinovom, imenovao je Bocusea “kuharom stoljeća” 1989. godine, a isto je učinio Kulinarski institut Amerike u 2011.
Ministar Collomb, ujedno i gradonačelnik Lyona, izjavio je: “Paul Bocuse je mrtav. Gastronomski svijet tuguje. Gospodin Paul bio je Francuska. Jednostavnost i velikodušnost. Izvrsnost i umijeće življenja. Napustio nas je papa gastronoma. Neka naši kuhari u Lyonu, kao i na sve četiri strane svijeta, dugo uzgajaju voće njegove strasti”.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...