UNHCR: U svijetu prošle godine umrlo 6,3 miliona djece

16

Ujedinjene nacije saopćile su da je tokom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece u dobi ispod 15 godina i da je većina uzročnika tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena, javlja Anadolu Agencuy (AA).

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNHCR) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je u svijetu umiralo dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.

“Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 miliona slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovica tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad“, navodi UNHCR.

Iz UNHCR-a upozoravaju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.

“Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milioni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu“, kazao je zvaničnik UNHCR-a Laurence Chandy.

Više od polovice ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u Subsaharskoj Africi, a 30 posto u zemljama Južne Azije.

“U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre do prije svoje petnaeste godine“, navodi se u saopćenju.

Iz UNHCR-a također, navode da je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti. Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzročnici smrti djece.

Vezani članci

Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...
Rusija upozorila SAD da se ne miješa u unutrašnje ... Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Venecuele, javlja Anadolu Agen...