UNICEF: Hitnu humanitarnu pomoć čeka 8,6 miliona mališana u Siriji

27

Ovih dana se navršava sedam godina od početka rata u Siriji, a u izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi kako 8,6 miliona sirijske djece čeka hitnu humanitarnu pomoć, javlja Anadolija.

Fond za pomoć djeci pri Ujedinjenim nacijama (UNICEF) objavio je izvještaj u kojem se navodi kako je u periodu od 2014. do kraja 2017. godine u Siriji ubijeno najmanje 2.500 djece.

Izražavajući zabrinutost da je stvarni bilans stradale djece u sirijskom ratu znatno veći od registriranog, UNICEF u izvještaju se navodi da je od ukupno deset miliona djece u Siriji raseljeno njih blizu šest miliona.

Najmanje 2,5 miliona sirijske djece ne ide u školu, a oko 3,3 miliona mališana u sirijskim regijama u kojima su okončani sukobi izloženo je prijetnji zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Tokom prošle godine registrirano je 175 napada na obrazovne i zdravstvene ustanove u Siriji, a u izvještaju UNICEF-a se navodi da su napadi na civilne mete intenzivirane u prva dva mjeseca tekuće godine i da se strahuje da je u tim napadima ubijeno ili ranjeno više od hiljadu djece.

Također se navodi da djeca čine najmanje 40 posto žrtava stradalih u minskim poljima.

“Rat u Siriji traje uz neprihvatljivo, neshvatljivo i divljačko nasilje nad djecom. Hiljade djece je ubijeno, a još uvijek ih ubijaju. Desetine hiljada mališana su teško ranjene i posljedice će nositi cijeli život“, izjavio je koordinator UNICEF-a za Sjevernu Ameriku i Bliski istok.

Rat u Siriji počeo je 15. marta 2011. godine kada su studenti u Deri na zidu škole ispisali slogan “Narod želi rušenje režima“ i pokrenuli masovne proteste koje su snage sirijskog režima pokušale ugušiti primjenom sile. Kraj rata u Siriji ne nazire se ni nakon sedam godina u kojima su stotine hiljada ljudi stradale, a više od pet miliona izbjeglo iz zemlje.

Vezani članci

ISTRAŽUJEMO Lažne dojave o bombama u Sarajevu: No... U posljednjih petnaest dana MUP-u KS prijavljeno je 16 lažnih dojava o bombama, od čega je jedna bila u Sudu KS, a 15 u školama. Od tog broja četiri d...
Izrael priznao da je bombardovao “nuklearni ... Izraelska vojska priznala je da je 2007. godine uništila sumnjivi sirijski nuklearni reaktor, prenosi BBC. Kako je rečeno, u zračnim napadima u istoč...
Predsjednik Sirije se snimio kako se vozi autom po... Predsjednik Sirije Bashar al-Assad snimio se kako automobilom kruži dijelom ponovo osvojenih dijelova Istočne Ghoute, pobunjeničke enklave u blizini D...
Istočna Ghouta: Najveći egzodus u sirijskom ratu Deseci hiljada muškaraca, žena i djece pobjeglo je iz opkoljenih enklava Istočna Ghouta, u danu najmasovnijeg egzodusa u sedmogodišnjem ratu u toj zem...