UNICEF: Hitnu humanitarnu pomoć čeka 8,6 miliona mališana u Siriji

79

Ovih dana se navršava sedam godina od početka rata u Siriji, a u izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi kako 8,6 miliona sirijske djece čeka hitnu humanitarnu pomoć, javlja Anadolija.

Fond za pomoć djeci pri Ujedinjenim nacijama (UNICEF) objavio je izvještaj u kojem se navodi kako je u periodu od 2014. do kraja 2017. godine u Siriji ubijeno najmanje 2.500 djece.

Izražavajući zabrinutost da je stvarni bilans stradale djece u sirijskom ratu znatno veći od registriranog, UNICEF u izvještaju se navodi da je od ukupno deset miliona djece u Siriji raseljeno njih blizu šest miliona.

Najmanje 2,5 miliona sirijske djece ne ide u školu, a oko 3,3 miliona mališana u sirijskim regijama u kojima su okončani sukobi izloženo je prijetnji zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Tokom prošle godine registrirano je 175 napada na obrazovne i zdravstvene ustanove u Siriji, a u izvještaju UNICEF-a se navodi da su napadi na civilne mete intenzivirane u prva dva mjeseca tekuće godine i da se strahuje da je u tim napadima ubijeno ili ranjeno više od hiljadu djece.

Također se navodi da djeca čine najmanje 40 posto žrtava stradalih u minskim poljima.

“Rat u Siriji traje uz neprihvatljivo, neshvatljivo i divljačko nasilje nad djecom. Hiljade djece je ubijeno, a još uvijek ih ubijaju. Desetine hiljada mališana su teško ranjene i posljedice će nositi cijeli život“, izjavio je koordinator UNICEF-a za Sjevernu Ameriku i Bliski istok.

Rat u Siriji počeo je 15. marta 2011. godine kada su studenti u Deri na zidu škole ispisali slogan “Narod želi rušenje režima“ i pokrenuli masovne proteste koje su snage sirijskog režima pokušale ugušiti primjenom sile. Kraj rata u Siriji ne nazire se ni nakon sedam godina u kojima su stotine hiljada ljudi stradale, a više od pet miliona izbjeglo iz zemlje.

Vezani članci

Bez djetinjstva 153 miliona djece: Prerano odrasta... Oko 153 miliona djece u različitim zemljama svijeta bori se da preživi usljed siromaštva, sukoba i nejednakosti, podaci su nevladine organizacije "Sav...
Svjetski dan bez duhanskog dima: Više od 60 posto ... Svake godine u zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 31. maj se obilježava kao Svjetski dan bez duhanskog dima. U BiH se ovaj da...
Addiko banka finansira nabavku GPS narukvica za dj... Predstavnici Addiko banke i Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri" potpisali su memorandum o saradnji,...
Bivšem sirijskom ratniku Eminu Hodžiću dvije godin... Općinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora...