Upozorenje Vijeća Europe: BiH mora pomoći migrantima i tražiocima azila

39

Vijeće Europe uputilo je pismo zvaničnicima Bosne i Hercegovine, tačnije ministrici za izbjeglice i raseljena lica Semihi Borovac i ministru sigurnosti Draganu Mektiću pismo u kojem se apeluje da BiH mora pružiti neophodnu pomoć tražiocima azila i migrantima.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović urgira vlastima u BiH da ne štede i da hitno pomogu novompridošlim migrantima.

Vijeće Europe zabrinuto je što nema sistemskog odgovora na situaciju sa izbjeglicama i migrantima koji spavaju na ulici i u parkovima i nemaju redovan obrok i neophodnu medicinsku pomoć, navodi se u izvještaju Vijeća Europe.

“BiH treba osigurati adekvatan smještaj koristeći sva prihvatilišta i centre za izbjeglice kako bi osigurala tražiocima azila i migrantima smještaj, hranu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, upozoravaju iz Vijeća Europe.

Vijeće Europe razumije tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, te novonastali problem sa izbjeglicama, ali efektne procedure oko azila, neophodna pomoć koja mora biti pružena moraju se provesti jer se tako poštuju ljudska prava, prenosi radiosarajevo.

Vijeće Europe traži informaciju o navodnim sigurnosnim snagama koje vlasti planiraju razmjestiti zbog novonastale situacije.

Vezani članci

HAG Bivša istražiteljica Nevenka Tromp: “Mo... Pred konačnu pravosnažnu presudu Karadžiću Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, za DW pojašnjava zbog čega bi pravno...
SASTANAK U BEOGRADU Dodik prenio Vučiću: Dogovoren... Konkretni radovi na autoputu Beograd - Sarajevo, na dijelu Kuzmin - Sremska Rača počet će u drugoj polovini juna, dogovorili su danas predsedavajući P...
Mevludin Orić preživio strijeljanja u Zvorniku: Ni... Mevludin Orić (49), rođen u selu Lehovići, opština Srebrenica, gdje je i živio prije rata, preživio je strijeljanje 14. jula 1995. godine na livadi u ...
Prijetio smrću imamu Nuhiću: Prijedorska policija ... Prijedorska policija u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Gacko, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, jučer je identifikovala ...