Uragan Florence približava se istočnoj obali SAD-a: Vjetrovi brzine i do 120 kilometara na sat

26

Uragan Florence približava se istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a američke vlasti su danas upozorile da već sada snažni vjetrovi praćeni kišom pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat, javlja Anadolu Agency (AA).

Jutros je uragan prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana trebao bi se približiti obalama Sjeverne i Južne Karoline.

Meteorolozi upozoravaju da istok SAD-a čeka katastrofa neviđenih razmjera, dok očekuju da će uragan nad Sjevernom i Južnom Karolinom prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Američki zvaničnici uputili su jasno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florence.

“Ostankom na tom području rizikujete vlastiti život. Ne planirajte kretati na put kada počnu kiše i vjetar”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

Podsjetimo, milioni Amerikanaca već nekoliko dana se pripremaju za jedan od najkatastrofalnijih uragana u toj regiji proteklih godina.

Direktor Nacionalog ureda za uragane Ken Graham upozorio je u srijedu da su razmjere uragana Florence “zapanjujuće”.

“Lako bi mogao pogoditi više država. Ne prijeti samo priobalnim područjima”, kazao je Graham, istakavši da je do sada evakuisano oko 1,7 miliona stanovnika.

Iz Nacionalog ureda za uragane su jučer također upozorili da će uragan u subotu pogoditi priobalna područja, dok će u četvrtak i petak snažan vjetar biti zabilježen na području Južne Karoline.

Dodaje se da će uragan biti aktivan na području na kojem živi oko 5,4 miliona građana.

Nadležne vlasti u utorak su izdale naredbu za evakuaciju više od milion ljudi iz najugroženijih priobalnih regija saveznih država Virginije, Sjeverne Karoline i Južne Karoline.

Vanredno stanje već je proglašeno u Washingtonu, Virginiji, Marylandu i obje Karoline.

Vezani članci

Macron: Minimalna plaća bit će povećana za 100 eur... Francuski predsjednik Emmacnuel Macron je u svom obraćanju naciji po prvi put od izbijanja protesta u toj zemlji, obećao da će povećati minimalne plat...
CNN objavio nove detalje: Khashoggijeve posljednje... Televizijska kuća CNN objavila je nove detalje o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, uključujući i to da su mu posljednje riječi bile “ne mogu disati...
U jučerašnjim protestima u Francuskoj učestvovalo ... Protestima održanim u subotu u Francuskoj prisustvovalo je 136.000 ljudi, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje, prenosi Anadolu A...
Hiljade otetih mijanmarskih žena i djevojčica pris... Hiljade žena i djevojčica, otetih u Mijanmaru, primorano je na brak u Kini, javlja Anadolu Agency (AA). Tajlandska unija otetih žena i škola zdravstv...