USAID obezbjeđuje hranu za migrante u USK-a za mjesec dana

41
Arhiva

Putem Ureda za tranzicijske inicijative, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će osigurati jednomjesečne potrebe u hrani za migrante u Unsko-sanskom kantonu gdje je kriza najozbiljnija u BiH.

Iz USAD-a navode da će hrana koja će biti isporučena kao pomoć Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Crvenom krstu BiH biti dovoljna za mjesečnu ishranu 700 ljudi, čime će se prevazići problem do obezbjeđenja dugoročnije podrške.

Hrana će biti distribuisana u formi kuhanih obroka, suhih lanč paketa te mlijeka za oko 180 djece u narednih 30 dana. Pomoć će biti distribuisana migrantima u kolektivnom centru Borići, kao i populaciji izvan centra koja dolazi tamo da dobije hranu, prenosi N1.

Prema podatcima Ministarstva sigurnosti BiH, preko 6.800 migranata je ušlo u BiH tokom 2018. godine. Lokalne vlasti izražavaju zabrinutost zbog poteškoća u zbrinjavanju velikog broja migranata, posebno u USK. Najhitnija humanitarna potreba je upravo snabdijevanje hranom u kontinuitetu, s obzirom na brzo trošenje zaliha Crvenog krsta.