Uskršnji prijem kardinala Vinka Puljića: U BiH se vjera negira na svakom koraku

162

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, organizovao je danas svečani prijem povodom krišćanskog praznika Uskrsa. Prijemu su se odazvali najviši politički predstavnici, predstavnici društveno-političkog života i vjerskih zajednica u BiH.

Na prijemu su bili prisutni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i mnogi drugi.

“Pozdravljam sve predstavnike diplomatskih kora u našoj državi na čelu sa doajenom Apostolskim Nuncijem, sve predstavnike međunarodnih struktura i vojnih i civilnih. Na Kristovu uskrsnuću se temlji naša vjera i naša nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima, nego svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima ljudskiji. Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiit život. Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima uzurpirajući ono što Bogu pripada: gospodartiti tuđim životima, ubistvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zloupotreba djece”, poručio je kardinal Puljić.

“Kako ne biti zabrinut tolikim odlascima s naše lijepe i drage grude, ali ljudima je dodijalo ovo natezanje u javnom političkom životu i nemaju šansu za doličan život. Govorimo o vjerskim slobodama, a donosimo zakone koji nam ograničavaju pravo naučavanja Božje i naravne zakone uvođenjem rodne ideologije. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božje zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala i korupcije. I ove godine ponavljam: to je za  nas učitelje vjere i morala veliki izazov da se složimo kako ozdravljati ovo javno mnijenje”, rekao je Puljić.

Poručio je da je želja svih doći do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja, ali da bez istine i pravde nema povjerenja.

“Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom: da je zločin – zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin ili ga niječu, postaju sudionici zločina. Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet, vjerski, kulturni i nacionalni ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenje tih prava”, istakao je Puljić.

(M.I.)