Uspjeh turske zrakoplovne industrije: Novi helikopter ostvario prvi let

27

Turska industrija za zrakoplovstvo i svemir (TUSAS) uspješno je izvela prvi let novoproizvedenog helikoptera opće namjene T625, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi helikopter proizveden je vlastitim kapacitetima TUSAS-a i uz podršku turskog Ministarstva odbrane.

Nakon provedenih testiranja u hangaru, nova letjelica je jutros u šest sati po lokalnom vremenu prvi put poletjela.

Tokom uspješnog testnog leta piloti su izveli i manevre koji će helikopter T625 staviti u red prestižnih letjelica te vrste u međunarodnim okvirima.

“Čestitamo domovini i narodu na uspješno obavljenom prvom letu našeg prvog helikoptera koji je proizveden u potpunosti domaćim kapacitetima. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta“, poručio je čelnik TUSAS-a Ismail Demir.

Nakon proizvodnje vojnog helikoptera T129 ATAK, tursko zrakoplovstvo je novim projektom još jednom potvrdilo renome i ugled koji uživa u tom sektoru.

Novoproizvedeni T625 je višenamjenski helikopter koji se može koristiti u vojne i civilne svrhe. Riječ je o helikopteru koji spada u red najboljih na tržištu s obzirom na to da ima sposobnost brzih i efikasnih polijetanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uvjete i zahtjevnost konfiguracije terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba proći procedure certifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dvije godine nađe u upotrebi.

TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letjelice ANKA i helikoptera ATAK. Radio je i niz projekata za vodeće svjetske kompanije u avioindustriji kao što su Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier i Leonardo.

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...