Uspješno oporavljena pacijentica iz saobraćajne nesreće u kojoj su stradale tri djevojke: KCUS ima najbolji stručni kadar i opremu

51

Na Intenzivnom odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS svakodnevno se zbrinjavaju pacijenti sa teškim tjelesnim povredama. Nedavno se na ovoj Klinici liječila pacijentica nastradala u saobraćajnoj nesreći na autoputu A1 u kojoj su smrtno stradale tri mlađe ženske osobe, o čemu je javnost bila obavještena.

Prema riječima prim. dr. Amira Zjakića, šefa Odjela intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju, prvo je zbrinuta na Klinici za anesteziju i reanimaciju, gdje je uključen multidisciplinarni tim za njeno zbrinjavanje, te je nakon toga prebačena na Kliniku za ortopediju i trumatologiju.

„Pacijentica je primljena kao hitan slučaj iz saobraćajne nesreće. Vaskularni hirurg je uradio hitnu operaciju arterije na nozi, a ortoped stabilizaciju prijeloma natkoljenice sa vanjskim fiksatorom. Prijelom podlaktice je također, riješen imobilizacijom. Pacijentica se nalazila nekoliko dana pod intenzivnim reanimacionim tretmanom i kontrolom naših anesteziologa. Nakon preooperativnih priprema uradili smo novu operaciju. Skinuli smo fiksator i uradili osteosintezu bedrene kosti, a nekoliko dana poslije osteosintezu podlaktice. Kolege sa maksilofacijalne hirurgije obavili su operaciju lica i nosa“, rekao je prim. dr. Zjakić.

Ističe da je pacijentica nakon što je premještena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju započela i fizikalni tretman.

„Nakon dva mjeseca i kontrolnog pregleda mogu reći da se pacijentica uspješno oporavila i da provodi planski fizikalni tretman. Dobar rezultat koji imamo na kraju liječenja je rezultata tog inicijalnog pristupa medicinskih timova koji djeluju u sastavu KCUS“, naveo je Zjakić.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, primjer ove pacijentice samo je jedan od svakodnevnih slučajeva koji se zbrinjavaju na KCUS.

„Sretni smo što smo mogli pomoći osobi iz ovako tragičnog udesa. Žao nam je što nismo mogli učiniti isto i za ostale iz ove saobraćajne nesreće. KCUS ima izvrstan kadar i opremu. KCUS je spreman liječiti sva teška stanja. Imamo najsavremenije operacione sale. U posljednje dvije godine zanovili smo aparate, vratili 83 miliona duga, srušili stare objekte, skratili liste čekanja, a u nekim segmentima one i ne postoje. Sve smo to uspjeli jer smo naporno i predano radili“, poručila je prof. dr. Sebija Izetbegović.