UZP na djelu: Godišnjica rušenja Starog mosta

36

Na današnji dan, 9. novembra 1993. godine, u 10:16, nakon serija granatiranja HVO-a srušen je Stari most u Mostaru.

Pucano je na Starog i prije. Ne, nisu ga srušile kiše kako je idejnom tvorcu tog urbicida, Franji Tuđmanu, referirao još jedan član “udruženog zločinačkog poduhvata” Mate Boban.

“Inače, među nama… Rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist”, pitao je Tuđman.

“Nama”, spremno je dočekao Boban.

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH, rahmetli Alija Izetbegović rekao je da je, primivši strašnu vijest, na trenutak zamrzio ljudski rod!

“U utorak 9. novembra 1993. zadesio me smrtni slučaj u porodici. Do kasno u noć zvonio je telefon. Sa izrazima saučešća javljali su se prijatelji i znanci iz daleka. Sutradan su, po novinama, osvanule osmrtnice sa fotografijom. Na toj fotografiji, uprkos bremenu godina, djelovaše mladoliko i dobrodržeće. Još mu nije bilo vrijeme umirati. Kad odlaze oni koje volimo, uvijek je prerano, a kad umru naprasno, neprirodno, bol zajeca dublje, žešće i trajnije”, zapisao je u svom kultnom tekstu “Bio jednom jedan most” Mišo Marić.

Poznate su Praljkove podvale da je rušenje Starog “muslimanska zavjera” i da su ga zapravo minirali branioci Mostara!? Međutim, Praljku je presudio Haški tribunal, a potom i on sam sebi. Politika UZP-a najbolje oslikava namjere tadašnjih, a i današnjih, (raz)nositelja Europskih vrijednosti.

UBIJEN JE STARI!!!Isječak iz mog dokumentarca „Sjećanje na herojski radio“. https://youtu.be/kzDhA81YKFIOvo su izvještaji mojih starijih kolega na dan kada je srušen Stari most. Omer Vatrić, Alija Behram i Senad Efica javili su se tada u programe Radio Mostara i Radija Bosne i Hercegovine. Trenutak od prije 26 godina!

Gepostet von Sanel Kajan am Freitag, 8. November 2019

Stari most je obnovljen 2004. godine, ali sjećanja i lekcije nakon strašnog urbicida ostaju.

(Index.ba)