Varheley: Tražimo “evropsko rješenje” u sporu između vlasti i SPC u Crnoj Gori

15

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da poštuje pravila izolacije, a državu da tokom krize omogući religijske slobode.

“Pozivam obje strane crkvu i vlast – crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti, sigurnosti, i na kraju života vjernika, ali pozivam vlasti da omoguće čak i tokom covid-krize slobodu religije”, kazao je Varhelyi pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Varhelyi je naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama korona izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenika, prenose Vijesti.ba.

Podsjeća da se početak krize podudarao sa njegovom posjetom Podgorici.

“Moja posjeta se podudarala sa esklacijom krize u Crnoj Gori i pokušao sam da ublažim ovaj problem između države i crkve, jer mislim da država ne može da funkcionira bez pravilnog funkcioniranja religijskih sloboda, i sreo sam se sa crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama”, naglasio je Varhelji, u odgovoru na pitanje zastupnika u Evropskom parlamentu.

On je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rješenja” u sporu između vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Izvor: Index.ba