Večeras na sceni u Jelićevoj monodrama Tarika Filipovića „Ćiro“

30

Izvedbom monodrame Tarika Filipovića „Ćiro“ večeras počinje manifestacija Dani komedije „Smijeh je lijek“ koju organizira Centar kulture i mladih – Javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar.

S tim u vezi poznati glumac Tarik Filipović je zajedno sa direktorom Centra kulture i mladih Općine Centar Arminom Omerovićem posjetio Općinu Centar gdje su ih ugostili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

Filipović je izrazio zadovoljstvo što po četvrti put izvodi monodramu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik Ajnadžić je kazao da treba razmišljati da se ova predstava uvrsti na repertoar Centra kulture i mladih, jer je do sada izazivala veliko interesovanje publike.

Riječ je o monodrami o životu Miroslava Ćire Blaževića pod nazivom „Ćiro“. Fudbal, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija, o njemu se raspravlja, obožavaju ga i napadaju. Stadioni, navijanja, reprezentacije, svjetska, evropska prvenstva, sve to toliko obilježava svakodnevicu da se ti važni datumi gotovo mogu upisivati u kalendar kao državni praznici. No, osim fudbala u širem smislu, ovdje je u središtu pažnje nešto mnogo zanimljivije. Osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda. Šta je Ćiro Blažević predstavljao za Filipovića kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača? Predstava prikazuje način na koji je ličnost Ćire Blaževića inspirisala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva.

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Centra kulture i mladih, u Sarajevu se od 1. do 6. aprila 2019. godine održava tradicionalna manifestacija Dani komedije „Smijeh je lijek“. Festival su pomogli Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad