19 C
Sarajevo
Petak, 05. Juna 2020
Naslovnica BiH Večeras online premijere Baleta NPS “My Rose” i baletne predstave “Plavo”

Večeras online premijere Baleta NPS “My Rose” i baletne predstave “Plavo”

11

Online premijera Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo “My Rose” – moj teatar – moja umjetnost bit će večeras prikazana na YouTube kanalu tog pozorišta u 19 sati.

– Insprisani teatrom i umjetnošću, gdje baletni umjetnici izolirani u svojim stanovima maštaju o teatru (Ružo moja) i u svojoj mašti iz svojih stanova metafizički igraju predstave. U susret sedamdestogodišnjici postojanja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, želimo iskazati potrebu za što skorijim vraćanjem na scenu, pred našu publiku – poručili su iz NPS-a.

Nakon premijere, u 19.30 sati na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo može se pogledati baletnu predstava “Plavo” holandskog koreografa, plesača i baletmajstora Keith-Derricka Randolpha, koja je na sceni tog pozorišta premijerno izvedena 2008. godine.

– ‘Plava boja’ kroz neverbalni način komunicira te kreira psihološke i emocionalne reakcije, ali ujedno označava tugu i neraspoloženje – objasnio je Randolph prije 12 godina na konferenciji za medije pred premijeru ove baletne predstave.

Predstava će na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo biti dostupna i sutra u terminu od 13 do 17 sati.