Večeras u Jelićevoj koncert povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

50

Bliži nam se najodabraniji mjesec, a muslimani širom svijeta raduju se dolasku Ramazana. Tim povodom bit će održan koncert ilahija i kasida na kojem će nastupiti dva hora duhovne muzike: Hor Gazel iz Sarajeva i Hor Sejfullah iz Konjica, koji putem svojih stihova teže i uspijevaju da prenesu velike poruke.

Hor „Gazel“ osnovan je u mjesecu oktobru 2005. godine, a u slobodnom prijevodu riječ „Gazel“ znači stih. Hor, čiji je osnivač Izeta Avdić, djeluje u Sarajevu pod dirigentskom palicom muzičkog rukovodioca hora Alme Tuzi-Leptir. Hor je do sada objavio dva albuma „Sad te zovem Ja Rahman“ koji je predstavio 2008. godine, te „Sve što pogledam, na Tebe podsjeća“ iz 2016. godine. Od svog osnivanja „Gazel“ bilježi brojne nastupe u medijima i mnogim manifestacijama duhovne muzike islama, kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje. Hor trenutno broji 25 članica.

Hor “Sejfullah” iz Konjica, osnovan je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njeguje duhovnu muziku islama. U dosadašnjem radu bilježi brojne nastupe širom BiH, kao i van granica naše zemlje; u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj, Egiptu… Do sada je hor objavio dva albuma, prvi pod nazivom „Sjeta“ 2007. godine, te „Live in Brisel“, 2015. godine.

Gost koncerta je Enes Ukić, koji se već duži niz godina bavi pjevanjem.

Ulaz na koncert je besplatan!