Veći minimalac za 350.000 radnika u Srbiji

69

Minimalna cijena rada u Srbiji je od početka 2018. povećana sa 130 na 143 dinara po satu i sada iznosi 24.822 dinara mjesečno.

Minimalna mjesečna zarada je prošle godine bila 22.620 dinara i od Nove godine je povećana za 2.202 dinara.

Minimalac u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Sa druge strane, neoporezivi dio zarade radnika, umjesto prošlogodišnjih 11.790 dinara, povećan je u 2018. za više od 3.000 dinara, odnosno na 15.000 dinara.

U Vladi kažu da će se najveći efekat izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi dio zarade, odraziti upravo na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu.

Ta poreska olakšica uvesti će progresivnost u oporezivanju i rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara, piše Alo.

U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 posto do 75 posto.

U vladi navode da su setom poreskih zakona, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru 2017. godine, uvedeni značajni podsticaji za početnike u poslovanju čime je, ističe, istovremeno sprovedena jedna od najvažnijih mjera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Ključnu novinu u zakonima usvojenim u decembru je uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju, koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Primjena mjere počinje u oktobru 2018. i važiti će za preduzetnike u režimu isplate lične zarade, navode u Vladi.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

U vladi kažu da će set poreskih zakona koji je usvojen omogućiti bolje poslovno okruženje, manje namete za privredu i bolje uslove za veće zapošljavanje što, dodaju, stvara prostor za novo zapošljavanje u privatnom sektoru, sa namjerom da bude pravi motor razvoja srpske privrede.

(Merima Druškić)

Vezani članci

Dačić: Bezobrazluk je što Zapad traži da priznamo ... Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a to je ocijenio kao "bezobrazluk i...
Dačić u Sarajevu govorio o mogućnosti pripajanja R... Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji, ako bi to bio dogovor svih ...
Pentagon: Ministar Vulin dezinformisan, komandantu... Pentagon je saopštio da su "dezinformacije" navele srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da kritikuje visokog američkog generala koji je upozo...
Jašu na ekstremno desničarskom talasu koji je zahv... Prisustvo srpskog ultranacionalističkog pokreta "Zavetnici" u javnosti sve se više osjeća, iako su zabilježili mali broj glasova na beogradskim izbori...