Veći minimalac za 350.000 radnika u Srbiji

97

Minimalna cijena rada u Srbiji je od početka 2018. povećana sa 130 na 143 dinara po satu i sada iznosi 24.822 dinara mjesečno.

Minimalna mjesečna zarada je prošle godine bila 22.620 dinara i od Nove godine je povećana za 2.202 dinara.

Minimalac u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Sa druge strane, neoporezivi dio zarade radnika, umjesto prošlogodišnjih 11.790 dinara, povećan je u 2018. za više od 3.000 dinara, odnosno na 15.000 dinara.

U Vladi kažu da će se najveći efekat izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi dio zarade, odraziti upravo na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu.

Ta poreska olakšica uvesti će progresivnost u oporezivanju i rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara, piše Alo.

U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 posto do 75 posto.

U vladi navode da su setom poreskih zakona, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru 2017. godine, uvedeni značajni podsticaji za početnike u poslovanju čime je, ističe, istovremeno sprovedena jedna od najvažnijih mjera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Ključnu novinu u zakonima usvojenim u decembru je uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju, koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Primjena mjere počinje u oktobru 2018. i važiti će za preduzetnike u režimu isplate lične zarade, navode u Vladi.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

U vladi kažu da će set poreskih zakona koji je usvojen omogućiti bolje poslovno okruženje, manje namete za privredu i bolje uslove za veće zapošljavanje što, dodaju, stvara prostor za novo zapošljavanje u privatnom sektoru, sa namjerom da bude pravi motor razvoja srpske privrede.

(Merima Druškić)

Vezani članci

Politički analitičar Dušan Janjić: U ovom momentu ... Srbi i Albanci su u takvom stanju da bi oni dijelove teritorije pod korekcijom prihvatili zarad važnjih stvari, ali u ovom momentu od razgraničenja na...
Prvi džez muzej u Srbiji: Sobe “kralja soula... Nedjelju dana nakon što je u prostoru Hamama niške Tvrđave počeo da radi prvi džez muzej u Srbiji, pokretači ideje o njegovom otvaranju, organizatori ...
Borci čekaju današnju sjednicu Komisije za usaglaš... Sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica u Parlamenta FBiH...
Usaglašen tekst Zakona o demobilisanim borcima, ob... Usaglašen je tekst Zakon o demobilisanim borcima na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta zakona koja je održana u Parlamentu...