Većina Slovenaca smatra da je Hrvatska problematična i da joj se ne može vjerovati

85

Tri četvrtine Slovenaca slažu se sa stavom svoje vlade da Hrvatsku treba tužiti ako ne provede arbitražnu presudu o granici, a većina ih susjednu državu doživljava kao “nevjerodostojnu” ili “problematičnu”, sudeći prema internet anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”, prenosi index.ba.

Na pitanje slažu li se s najavama premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU-a ako i dalje bude “ignorisala” presudu po kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji, potvrdno je odgovorilo 75 posto ispitanika, s prijetnjom se ne slaže njih devet posto, dok ostali nisu sigurni kako bi trebalo postupiti.

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku većina ispitanika zaokružila je odgovor “kao državu kojoj se ne može vjerovati” (54 posto) i “kao problematičnu državu” (24 posto), a samo manji dio za ostale ponuđene varijante, odnosno “kao normalnu susjednu državu poput ostalih” i “kao prijateljsku državu”.

Visoku podršku ispitanih svojoj vladi pokazalo je i pitanje podržavaju li njenu najavu da će, također zbog arbitraže, blokirati ulazak Hrvatske u schengenski prostor i OECD.

Za blokadu kao oblik pritiska na Hrvatsku “da počne poštovati arbitražu i međunarodno pravo” izjasnilo se 83 posto od 520 ispitanika u anketi provedenoj u drugoj polovini prošle sedmice.
Kako navodi vodeći slovenski list, takav je rezultat ankete vjerojatno odraz razočaranja onih koji su vjerovali da su se odnosi s Hrvatskom nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma 2009. godine “normalizirali”, dok se sada opet povećava broj “incidenata u Piranskom zaljevu” i obostrana zaoštrena retorika.

Zbog te situacije i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da s implementacijom arbitražne presude treba požuriti i da to nije samo bilateralni nego i europski problem, navodi “Delo”, te dodaje da je sve to u zadnje vrijeme utjecalo i na to kako Slovenci gledaju na Hrvatsku.

O problematici vezanoj uz arbitražu u subotu je na Brdu kod Kranja neformalno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom razgovarala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tom prilikom su se oboje založili za nastavak dijaloga o spornom pitanju, ali su potvrdili i različitost pozicija.

Vezani članci

IZVJEŠTAJ O ZAPADANOM BALKANU Minhenska konferenc... Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. g...
“Kolinda je obećala Vučiću da više neće kori... Na upit RTL-ove novinarke Damire Gregoret smatra li i dalje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaro...
Crna Gora: Novčane kazne za nepoštovanje grba, zas... Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas  usvojio izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu dr...
Novi bilans stravične saobraćajne nesreće: U Maked... Još je jedan putnik preminuo nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj povrijeđenih je veći od 30. ...