Velić: Ukoliko budemo šutjeli djecu će nam ukrasti vještice

199

Jučer je širom svijeta obilježena Noć vještica ili Halloween. Ovo je praznik koji se slavi noć uoči Svih svetih, 31. oktobra. Baš kao i prethodnih godina tako su i ove godine društvene mreže bile preplavljene pozivima na zabave povodom Noći vještica, komercijalne izmišljotine uvezene iz SAD-a, s kojom do prije nekoliko godina građani Bosne i Hercegovine nisu imali nikakvog doticaja niti veze.

Sada se sve veći broj građana BiH poziva, ali i odaziva na ove zabave. Korjene Noći vještica nalazimo u Keltskoj kulturi. U noći 31. oktobra su pozivali mrtve da prođu “s druge strane”, odnosno napuste svijet mrtvih i dođu u svijet živih kako bi sreli svoju porodicu i prijatelje.

Kelti su tu noć gasili sve vatre u domovima jer su duhovi, po vjerovanju, mrzili boraviti u hladnim kućama: Vatre su paljene samo u brdima, a prinošene su tada i žrtve, voće, životinje, čak i ljudi u čijim se kostima, koje su nalazili u pepelu, proricala budućnost. Požari su bili središnji element proslave jer se vjerovalo da je s njima moguće prestrašiti zle duhove.

U većim gradovima BiH mladi ljudi, kostimirali su se inspirisani pretežno likovima iz horor filmova, romana i legendi. Gradom su pohodili vampriri, zombiji, vještice, vukodlaci i drugi likovi.

Povodom Halloweena oglasio se jedan od najpoznatijih sarajevskih imama Muhamed ef. Velić, koji je ispričao anegdotu o ovom prazniku, ali i realnost o tome kako se ovaj praznik uveliko slavi i u našoj državi. Status prenosimo u cijelosti.

– Ima tome i petnaestak godina, možda koja godina i više, kada sam upitao mektebsku djecu da li znaju koja je mubarek noć tog dana navečer, a ko bude znao i prvi se javio odmah ću mu upisati peticu u dnevnik, kad najednom u zraku vidim mnoštvo dignutih ruku i, naravno, mom čuđenju nije bilo kraja. Mislio sam u sebi: otkud da toliko djece zna da je tu noć Lejletul-Isra vel-Mi’radž, možda su neki od njih čuli od deda, nena (tada nije bilo radija BIR), roditelja ili nekog drugog, ali baš da gotovo svi znaju, nisam mogao vjerovati. Dobro, hajde, recite svi u glas da efekat bude veći! Kad su oni vrisnuli u glas: Halloweeeeennnnn!

Ostao sam bez teksta, bez daha, nisam mogao vjerovati da niko nije znao za mubarek noć, a svi su znali za Noć vještica. A baš te jedne godine u istoj su se noći potrefile te dvije noći.

Tada sam shvatio da ako budemo šutjeli i ne budemo bili glasni s našom lijepom islamskom, bošnjačkom tradicijom, u promoviranju i pojašnjavanju iste, glasne će onda biti “vještice” koje će nam djecu u tim svojim noćima ukrasti, bukvalno ukrasti, i na “metlama” odvesti. Tamo gdje ih više nećemo moći prepoznati.

Čuvajte svoju tradiciju!
Čuvajte svoju djecu!
Čuvajte se(be)!- kazao je Velić.

(Index.ba)