Velike promjene na Instagramu

47

Tokom testiranja u nekoliko država, među kojima su Australija i Japan, na popularnoj društvenoj mreži sakrili su broj lajkova kako bi, kako kažu, olakšali život korisnicima.

INSTAGRAM je u nekoliko zemalja počeo skrivati broj lajkova pod objavama korisnika s namjerom da korisnike oslobode “društvenog pritiska”.

Neke od zemalja u kojima je testiranje novog izgleda Instagrama već počelo su Australija, Novi Zeland, Irska, Italija, Brazil i Japan. Ranije je slično testiranje obavljeno na nekim korisnicima u Kanadi.

Iz Instagrama kažu da žele da se vaši prijatelji fokusiraju na slike i video snimke koje dijelite a ne na to koliko mnogo lajkova imate. Ukoliko bi ova opcija zaživjela vaši prijatelji neće moći vidjeti broj lajkova ali na svojim profilima pod objavama na Instagramu vidjet ćemo navedeno jedno korisničko ime te uz njega frazu “i drugi”. Kada kliknete na to, moći ćete vidjeti popis ljudi koji su lajkali objavu, baš kao i dosad.

Iz Facebooka je u aprilu ove godine službeno potvrđeno da će Instagram testirati skrivanje broja lajkova fotografija i broja pregleda videozapisa kako bi pažnju korisnika preusmjerio s “popularnosti” na sam sadržaj.

Sve je više zabrinutih zbog uticaja kojeg druge društvene mreže imaju na samopouzdanje i druge osjećaje mladih ljudi.

Više istraživanja pokazalo je kako brza reakcija na objavljeni sadržaj može podići samopouzdanje ako je pozitivna, ali i djelovati depresivno ako broj lajkova nije zadovoljavajući. Neka od tih istraživanja pokazala su poveznicu između društvenih mreža i mentalnog zdravlja, naročito kod mladih ljudi.