Viber pokreće grupni chat kapaciteta milijardu korisnika

119

Viber, aplikacija za razmjenu poruka, objavila je pokretanje Viber zajednice (Communities), čime je postala prva aplikacija ovog tipa koja nudi prostor za chatanje u kome će milijardu korisnika nesmetano moći da razmjenjuje poruke i sve vrste sadržaja.

Trenutno stanje na tržištu je takvo da ograničava grupne chatove na stotine ili hiljade korisnika, a sada Viber pruža korisnicima mogućnost da se na ovaj način povežu sa milijardu sagovornika iz cijelog svijeta u jednom jedinom grupnom četu, navodi se u saopćenju kompanije Viber Rakuten.

Viber će također predstaviti i nove funkcije za monetizaciju, koje će omogućiti vlasnicima zajednica da unutar njih kreiraju modele za stvaranje prihoda – kako se one budu razvijale i postajale masovnije, prenosi Tanjug.

Novi članovi Viber zajednice će imati pristup kompletnoj historiji chatova unutar tih zajednica – i moći će da se uključe u razgovore koristeći sve raspoložive funkcije na Viberu – GIF-ove, stickere, fotografije, video fajlove, kao i osnovni tekst.

U skladu sa Viber imperativom, koji podrazumijeva privatnost sadržaja i sigurnost – jedino će imena članova zajednice biti prikazana u chatu, dok će njihovi lični brojevi telefona biti sakriveni od drugih članova.

Kontrola uloga

Superadministratori će kontrolirati uloge članova unutar Viber zajednice – prihvatati i dodavati nove članove, promovirati ih do statusa administratora ili superadministratora, izbacivati ili blokirati članove, odlučiti da li će moći da učestvuju u razgovorima i da pozivaju nove članove da se priključe Zajednici.

Oni će moći i da odlučuju o aktiviranju funkcije za monetizaciju, u skladu sa sopstvenim poslovnim principima i ciljevima, na osnovu čega bi im Viber olakšao proces i podržao stvaranje prihoda putem aplikacije.

Aplikaciju Viber zajednica su već aktivirali izabrani partneri. Nogometni klub Olympique iz Marseillea putem ovog kanala komunicira sa svojim navijačima, nudeći im ekskluzivnu mogućnost da chatuju sa zvijezdama i upravom kluba. Također, digitalni servis za najam sadržaja OverDrive kreirao je svoju zajednicu kako bi putem Vibera upravljao lokalnim čitalačkim klubovima koje vode javne biblioteke širom Sjedinjenih Američkih Država.

Viber zajednice će od petka biti dostupne, u fazama, korisnicima Viber aplikacije širom svijeta, navodi se u saopćenju.

Vezani članci

Samsung napravio pametni telefon koji nema interne... Samsung je napravio pametni telefon za korisnike koji ne žele koristiti internet. Galaxy J2 Pro ima slične specifikacije i dizajn kao i ostali najnapr...
Facebook ima više od 200 miliona lažnih i duplih p... Kreiranje novog Facebook profila je relativno lako, tako da nerijetko možemo naići na profile koji su kreirani s namjerom da spamuju ili da korisnike ...
Apple sprema nove Mac računare sa sopstvenim proce... Apple planira da do kraja ove godine na tržište izbaci tri nova Mac računara koji će koristiti čipove te kompanije. Apple od ranije proizvodi poseb...