VIDEO Čeka se reakcija Njemačke: Ko se nalazi na spisku 22 hiljade osumnjičenih za genocid u Srebrenici

168

“Majke Srebrenice” 9. jula predale su njemačkom pravosuđu spisak 22 hiljade osoba za koje sumnjaju da su umiješane u događaje iz jula 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Sada se čeka reakcija Njemačke, koja prema međunarodnom pravu ima mogućnost da istraži i procesuira osobe koje se nalaze na njenoj teritoriji.

Spisak je sačinila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995., koji je bio sastavni dio Izvještaja o Srebrenici, a o kojem će poslanici NSRS na insistiranje predsjednika RS Milorada Dodika raspravljati na sjednici 14. augusta.

Izvještaj je u ljeto 2004. godine prihvatila i Vlada Republike Srpske, a u njemu se pored ostalog konstatira kako je u tim julskim danima u Srebrenici „likvidirano više hiljada Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da je izvršitelj, pored ostalog, poduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela”.

Nakon izvještaja je tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić u javnom saopštenju građanima priznao da su, na nacionalnu sramotu, počinjeni ti zločini u Srebrenici od 10. do 19. jula:

„Prvo kao čovjek i Srbin, onda kao otac, brat i sin, a tek onda kao predsjednik RS, moram reći da je ovih devet dana jula srebreničke tragedije crna strana historije srpskog naroda. Učesnici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj koji je činio ovakav zločin i pri tom se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu, činio je zločin i prema vlastitom narodu”, rekao je Čavić 2004. godine nakon konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu.