VIDEO Mops nacista: Muškarac osuđen jer je istrenirao psa da se nacistički pozdravlja

125

Sud u Engleskoj naredio je Marku Mičanu da plati kaznu od 800 funti zato što je istrenirao psa da radi nacistički pozdrav, prenosi BBC.

On je mopsa njegove djevojke naučio da reaguje na frazu “Gas the Jews” (ubij Jevreje gasom) i da na riječi “zig hajl” diže desnu šapu.

U kompilaciji snimaka mopsa Bude kako reaguje na komande, Mičan se ograđuje da je to uradio jer njegova djevojka stalno priča kako je njen ljubimac sladak, pa je htio da se sjeti najmanje slatke stvari koju je mogao kako bi je iznervirao. U snimku takođe navodi da nije rasista.

To, prema mišljenju suda, nije dovoljno da se iskupi. “I šala može da bude veoma uvredljiva. Rasistička šala ostaje uvredljiva čak i kada onaj koji je pravi naglasi kako je samo htio da izazove smijeh.”

Mičan je rekao da će se žaliti na presudu. “Ovo je veoma opasan presedan – da se potpuno ignoriše kontekst u kojem se izgovaraju riječi i da zbog njih neko može da bude osuđen.”, kaže Mičan, koji na YouTubeu postavlja pod nazivom “Count Dankula”, i dodaje: “Više ne odlučujete kontekst, niti drugi ljudi, već sud. To je opasno.”

Ispred suda su demonstranti tražili zaštili zaštitu slobode govora. I komičar Riki Džervejs je stao u odbranu Mičana na Twitteru: “Ko ne vjeruje u pravo čovjeka da priča stvari koje su užasno uvredljive, ne vjeruje u slobodu govora, piše Oslobođenje.

Vezani članci

A-SDA podržala SDP-ovog kandidata za Predsjedništv... U zgradi državnog parlamenta upravo je završena svečana press-konferencija vodećih ljudi dviju stranke, Socijaldemokratske partije i A-Stranke demokra...
Samsung mora platiti Appleu 539 miliona dolara zbo... Američki savezni sud dao je nalog  južnokorejskom Samsung Electronicsu da Appleu plati odštetu od 539 miliona dolara zbog kopiranja karakteristika nje...
Karan pred Anketnim odborom: Nigdje nisam zapisao ... Anketni odbor, koji je formiran zbog dodatnog sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića, počeo je saslušanja kako bi se utvrdilo da li je bilo...
Mektić povodom zaustavljanja konvoja sa migrantima... "Ovo je klasični državni udar", kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povodom zaustavljanja konvoja sa migrantima koji putuju iz Sarajeva pre...