VIDEO Kina napravila najveći prekomorski most na svijetu: Inženjersko čudo od čak 55 km

91
Foto: Screenshot Youtube

Kina će ove godine u promet pustiti najveći prekomorski most na svijetu koji će povezivati Hong Kong, Makau i glavnu teritoriju ove azijske države.

Izgradnja ove građevine trajala je sedam godina, duga je 55 kilometara i ima širinu od šest saobraćajnih traka. Ima četiri tunela i četiri vještačka otoka.

Ovaj projekat „težak“ više milijardi američkih dolara, za koji kažu kako je djelo međunarodnog partnerstva, napravljen je sa toliko čelika da bi se moglo napraviti šezdeset Ajfelovih tornjeva.

„U radove smo uključili mnogo stranih eksperata iz Velike Britanije, SAD-a, Danske, Švicarske, Japana i Holandije. Zapravo, stručnjaci su iz četrnaest svjetskih država“, za Al Jazeeru govori vođa tima izgradnje mosta Gao Xinglin.

Ovaj most će prepoloviti vrijeme potrebno da se iz Kine stigne u Makau i Hong Kong, no privukao je mnogo kritika zbog velike potrošnje i nekoliko smrtonosnih nesreća.

Međutim, kineske vlasti su pozdravile završeni projekat i pozvale strane medije da provjere stanje mosta čiji datum otvaranja još nije potvrđen.

„Nadamo se da će prijatelji iz medija iskoristiti priliku da vide novo dostignuće Kine, u novoj eri i novom napretku ‘jedne države i dva sistema’“, ističe Song Ruan, zamjenik komesara kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brige bivše kolonije

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vraćen je Kini 1997. godine po dogovoru „jedna država, dva sistema“ kojim se garantiraju ovom gradu mnoge slobode, uključujući odvojen pravni sistem.

No, Peking ima vrhovnu kontrolu i prodemokratski protesti u Hong Kongu osporavaju sve veći pritisak na slobode ovog grada.

Kada je riječ o mostu, procjenjuje se da će ga dnevno koristiti 40.000 vozila, uključujući autobuse koji će ići svakih deset minuta.

Ovaj most je jedan od dva velika infrastrukturna projekta koji bi trebali biti otvoreni ove godine u regiji, a drugi je brzi voz između Kine i Hong Konga.

„Oba projekta se nazivaju ključnim saobraćajnim vezama između glavne teritorije i Hong Konga, no kritičari smatraju kako je ovo novi pokušaj Kine da zamuti granicu“, javlja iz kineskog grada Zhuhaija Al Jazeerina novinarka Sarah Clarke.

Izvor: Al Jazeera

Vezani članci

Ibrahimović odbio 100 miliona dolara iz Kine, Amer... Nakon što je golovima u debiju za LA Galaxy oduševio američku javnost, Zlatan Ibrahimović pobrao je simpatije i izjavom zbog čega se odlučio karijeru ...
Nakon otkaza na klupi Japana: Halilhodžić blizu no... Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić mogao bi veoma brzo pronaći novi posao i to nakon što je prethodne sedmice smijenjen sa pozicije sele...
Kina uvela carine na 128 američkih proizvoda Vlasti Kine uvele su carine na 128 proizvoda koje uvoze iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je svojevrsni odgovor na odluku američkog predsjedn...
Dronovima prošvercovali telefone za 80 miliona dol... Kineske vlasti razbile su lanac krijumčara koji su dronovima nelegalno prenosili pametne telefone iz Hong Konga. Russia Today navodi da su krijumčari...