VIDEO Objavljen snimak svjedočenja američkog generala: Srbi kao narod su najveći problem na Balkanu, Rusi ih kvare

289
Vladimir Putin, Curtis Scaparrrotti, Aleksandar Vučić

Šef medijske službe američke komande za Europu major Juan Martinez izjavio je za Tanjug da je zapovjednik američke vojske za Europu i glavni komandant NATO snaga u Europi general Curtis Scaparrrotti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim s ‘lošim utjecajem” i ‘manipulacijom’ Rusije u Europi, a ‘posebno u Srbiji i na Balkanu’.

Njegove primjedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim odborom američkog Senata fokusirali su se na ‘važnost NATO saveza, izazove povezane s ruskim malignim utjecajem i naporima Rusije da utječe i manipulira europskim narodima, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenju komande SAD za Europu u borbi protiv terorizma’, izjavio je Martinez za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga upućeno sjedištu NATO-a u Bruxellesu da objasne stav generala Scaparrottija koji je identificirao Srbiju i srpski narod na Balkanu kao ‘najveći problem’, bojnik Martinez je rekao da je komanda oružanih snaga SAD-a za Europu u potpunosti predana svojim europskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Scaparrotti imao s predstavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Scaparrotti rekao da je zabrinut zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

“Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Europe, na jedan ili drugi način. Regija za koju sam ja danas zabrinut jest Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD-a uspjeli održati stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali i Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli pozornost s te regije, poručio je Scaparrotti, piše RTS.

Scaparrotti je pozvao na obnavljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u području bezbjednosti i podizanje kapaciteta za angažiranje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

Transkript razgovora

– Možete li biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog miješanja i utjecaja?”, upitao je senator Tom Cotton.

– Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…, odgovorio je Scaparrotti.

– Na Srbiju ili Republiku …, pitao je senator.

– Na Srbiju, odgovorio je general.

– Republika Srpska?, ponovio je senator.

– Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna povijesna veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski utjecaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, utjecaja na narode kao efekt narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Zbog toga sam zabrinut, i vidio sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata, zaključio je general Scaparrotti.

Vezani članci

Dačić: Bezobrazluk je što Zapad traži da priznamo ... Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a to je ocijenio kao "bezobrazluk i...
Daniel Serwer upozorava: Rusija može napraviti pro... Rusija gubi na globalnom i regionalnom nivou. Ona pokušava uspostaviti važnost i zbog toga može izazvati velik broj problema, prije svega na Balkanu i...
Noćni vukovi: Nije nam jasno zašto se digla prašin... Dvadeset pripadnika grupe 'Noćni vukovi' čiji je dolazak podigao mnogo prašine u BiH, sinoć su ušli na teritoriju BiH, a danas se nalaze u manastiru k...
Rusko upozorenje Makedoniji o negativnim posljedic... Rusija je upozorila Makedoniju na negativne posljedice njenog pristupanja NATO-u, prije svega, po regionalnu bezbjednost i bilateralne odnose te dvije...