VIDEO Pogledajte kako je izgledao stravičan pad aviona u Nepalu u kojem je poginulo 49 ljudi

130

U olupini bangladeškog aviona Bombardier Dash 8 Q400, koji se u ponedjeljak srušio u Nepalu pri čemu je poginulo najmanje 49 putnika i članova posade, pronađena je crna kutija koja bi trebala dati odgovore o uzroku tragedije.

Avion u vlasništvu kompanije US-Bangla Airlines srušio se tokom leta BS211 od Dake do Kathmandua, pri slijetanju u zračnu luku nepalske prijestolnice. Nakon udara u tlo zapalio se. U njemu je bila 71 osoba.

Prema prvim podacima, pilot je očigledno bio svjestan nekog problema jer je nakon započete sekvence spuštanja pokušao podići avion, što mu je nakratko i uspjelo, nakon čega se avion nagnuo i sunovratio u tlo nedaleko piste za slijetanje.

Objavljena je i preliminarna video-simulacija tragičnog događaja.

Dužnosnici aviokompanije i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću aviona u kojem je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima, javlja HINA.

“Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu”, kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Avion je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje nije odgovorio.

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti, piše jutarnji.hr.

Vezani članci

Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...
Željeznička nesreća u Turskoj: Poginulo najmanje s... Najmanje sedam osoba je poginulo, a 46 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodilo u glavnom gradu Turske Ankari, javlja Anadolu Age...