Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS: Neprihvatljivo kašnjenje u provođenju konkursnih procedura

25

Uzevši u obzir sve poruke i informacije iz osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, koje smo dobili proteklih dana od roditelja vezano za probleme sa kojima se susreću na početka nove školske godine, želimo kao Upravni odbor vijeća roditelja Kantona Sarajevo istaći sljedeće:

  1. Dajemo apsolutnu podršku svim učenicima i njihovim roditeljima koji u skladu sa Zakonom imaju pravo na adekvatno školovanje i ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskog prava, prava na obrazovanje.

2. Smatramo neprihvatljivim kašnjenje u provođenju konkursnih procedura izbora i upošljavanja učitelja, nastavnika i profesora kao i izbora i imenovanja direktora u mnogim osnovnim i srednjim školama u KS i samim tim ugrožavanja rada škola i provedbe nastavnog plana i programa na uštrb učenika.

3. Pozivamo ministra da odmah razmotri sadržaj Pravilnika o ocjenjivanju i vrednovanju u osnovnim i srednjim školama u KS , provjeri postojenje stvarnih razloga za njegovo usvajanje u ovom obliku i hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna.

4. Zahtjevamo hitno donošenje Pravilnika o izboru i imenovanju direktora za srednje škole u skladu sa Zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju u KS.

  1. Dajemo punu podršku svim prosvjetnim radnicima u ostvarivanju kvalitetnih uslova za rad i adekvatnih plata, što će za rezultat imati bolje i kvalitetnije obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...