Virtuelna prezentacija Tuzle – grad soli napravio prvi iskorak u BiH

11

Virtuelne prezentacije nisu novost u svijetu već dvije decenije. U našoj zemlji jesu. Tuzla je prva u Bosni i Hercegovini napravila iskorak. Osim virtuelnog prikaza cijelog grada, od danas građani mogu virtuelno posjetiti i Međunarodnu galeriju portreta i pogledati stalne postavke umjetničkih djela iz kolekcija ove kulturne ustanove.

Preko računara ili mobitele možete ući u galeriju, razgledati prostor pod uglom od 360˚ koji vam daje utisak da se nalazite u stvarnom prostoru i vremenu te pogledati oko 200 umjetničkih slika i skulptura.

“Sliku možete pogledati, ko je autor, koje su dimenzije, godinu nastanka. Možete je snimiti u visokoj rezoluciji i podijeliti na društveni mrežama”, kaže Mirza Korlatović, Centar za kulturu Tuzla.

“Da bi se ovo implementiralo potrebna su sredstva, oprema koja to može omogućiti, određeno znanje i ljubav prema svom gradu”, dodaje Denis Bašić, Udruženje „FishEye media“ Tuzla.

Galerija je osnovana je 1964. godine i u fundusu ima blizu 5.000 umjetničkih djela i više od 3.000 bibliotečkih jedinica. To je kulturno naslijeđe BiH i bitno ga je prezentirati.

“Nacionalno blago su djela Ismeta Mujazinovića, Hajima Pinte, Adele Behr. Imamo najveću galeriju portreta na Balkanu i dobro je da tu galeriju vide ljudi iz cijelog svijeta”, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

A svijet je odavno ušao u eru digitalizacije i virtualne stvarnost koja je neminovna budućnost.

“Prošle godine smo krenuli sa digitalizacijom dvije kolekcije. Radi se o Titovim djelima likovnih umjetnika Jugoslavije i Zbirci Ismet Mujezinović i to ujedno i nacionalni spomenici BiH”, navodi Korlatović.

“Mogu se pohvaliti da je Tuzla jedini grad u Evropi koja je apsolutno kompletno integrisana u virtuelnu prezentaciju. Tako da imate mogućnost sa tableta, računara, mobitela zavirite u svaki kut grada, pogledate ulice iz ptičije perspektive i šećete se kroz njih”, tvrdi Bašić.

Do sada je urađen i virtualni prikaz Memorijalnog centra Kapija, a uskoro slijedi Muzej književnosti i Dom Husinska Buna što pokazuje da grad soli i virtuelno i stvarno korača naprijed.