Vlada Hrvatske jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju

65

Vlada Hrvatske je na sjednici u četvrtak jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju te je uputila u Sabor.

Hrvatska Vlada je u četvrtak sa sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom.

“Najvažnija politička tema proteklih dana je Istanbulska konvencija”, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

“Nasilje u porodici je paneuropski problem”, rekao je premijer na sjednici Vlade

“Trebamo reći nekoliko riječi koje mi se čine bitnim da hrvatska javnost treba biti svjesna kad bude zauzimala stavove o temi’, rekao je premijer.

“Ova konvencija je prihvaćena u okviru Vijeća Europe. Sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava – to su četiri noge stolice koja se zove Vijeće Europe”, pojašnjava premijer.

Nakon premijera, ministrima i javnosti obratila se ministrica Nada Murganić, piše N1.

 “Važno je pojačati prevenciju i preventivne mjere”, kazala je ministrica. “Cilj je suzbiti nasilje nad ženama i u porodici. U tome ima važnu ulogu obrazovanje. Spominje se članak 14. gdje se spominju rodne uloge. Cilj je zaštita žrtve”, rekla je Murganić.

“Rod se temelji na dva spola, na muškom i na ženskom”, dodala je.

Podsjetimo, potpisnice Konvencije trebaju osigurati provođenje mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Vezani članci

IZVJEŠTAJ O ZAPADANOM BALKANU Minhenska konferenc... Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. g...
“Kolinda je obećala Vučiću da više neće kori... Na upit RTL-ove novinarke Damire Gregoret smatra li i dalje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaro...
Crna Gora: Novčane kazne za nepoštovanje grba, zas... Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas  usvojio izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu dr...
Novi bilans stravične saobraćajne nesreće: U Maked... Još je jedan putnik preminuo nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj povrijeđenih je veći od 30. ...