Vlada KS: Usvojeni programi mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti

25
Arhiva

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Vlada  je na sjednici usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2018. godinu, te i Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2017. godinu.

Navedenim izmjenama utvrđene su pojedinačne podsticajne mjere za zapošljavanje socijalno osjetljivih kategorija boračke populacije i osoba kojima se usljed ekonomsko – strukturalnih promjena na tržistu rada olakšava poslovanje.

U tom smislu, osmišljeni su programi zapošljavanja nezaposlenih branilaca kod poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo i zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme iz statusa branilaca i članova njihovih porodica u javnom sektoru, kao i program subvencioniranja dijela javnih prihoda “trgovca pojedinca”.

Program subvencioniranja dijela javnih prihoda “trgovca pojedinca” realizuje se subvencioniranjem troškova koje u pogledu obaveza po osnovu javnih prihoda imaju osobe koje obavljaju trgovinu na malo ličnim radom izvan prodavnice kao trgovac pojedinac ili obavljaju poljoprivrednu djelatnost ili obrt sa plasmanom vlastitih proizvoda na tržnici ili pijaci, a koje su stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, bile dužne da registruju djelatnost.

Kako se radi o socijalno osjetljivim kategorijama, te da bi im se olakšalo poslovanje na tržnicama i pijacama, ovim programom data je mogućnost da u njemu učestvuju i osobe koje su već registrovale pomenutu djelatnost, a na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo su bile prije 26.10.2017. godine kada je stupio na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” će osobama koje budu obuhvaćene ovim programom, refundirati sredstva u iznosu od 200 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

Raniji javni poziv koji je bio objavljen 08.05.2018.godine biti će poništen, zbog nedovoljnog odziva nezaposlenih osoba i noveliranja ove pojedinačne podsticajne mjere, a sve u cilju njene efektivne realizacije.

Vezani članci

Svjedok Tužilaštva u ‘slučaju Čemerno’...  Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smješ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
KCUS Ljekari specijalisti Klinike za neurohirurgi... Općinski Sud u Sarajevu donio je Zaključak o provođenju mjere osiguranja, kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof.dr.Kemal...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...