VRBOVANJE SELEFIJA Mediji otkrivaju: “Mehaničar Davor” glavni akter obavještajnih afera u BiH i Sloveniji

130

Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske je, prema pisanju medija u Sloveniji, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika uključenih u arbitražu oko Piranskog zaljeva, koja je u ljeto 2015. godine potresla region.

Tada su hrvatski mediji objavili transkripte prisluškivanih razgovora čelnika slovenačkog tima involviranog u granični spor oko dijela Piranskog zaljeva. Za prisluškivanje sudije Jerneja Sekoleca i zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik optužena je upravo SOA, što je izazvalo lavinu ljutitih reakcija zvaničnika Slovenije.

Prema pisanju slovenačkog lista Delo i portala 24ur i Times ključnu ulogu u prisluškivanju je imao upravo Davor Franić, za kojeg pišu da je poznat i kao “mehaničar Davor”.

“Mehaničar Davor” se, podsjećanja radi, spominje i u aktuelnoj aferi u našoj zemlji i susjednoj Hrvatskoj, prema kojoj su službenici SOA-e vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide, koje bi kasnije bilo pronađeno i na osnovu čega bi BiH bila označena kao “terorističko uporište”. Tako je službenik SOA-e memorisao svoj broj telefona u imeniku svjedoka H. Č., koji je sarađivao sa SOA-om sve dok od njega nisu zatražili da prenese oružje u mesdžid u blizini Zenice.

Davor Franić je prije nekoliko mjeseci bio i “top tema” u Hrvatskoj, nakon što ga je Mate Radeljić, bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, optužio da mu je prijetio ukoliko “bude pravio probleme” hrvatskoj predsjednici nakon smjene. Tvrdio je kako mu se čak prijetilo gaženjem automobilom te da će “služba u svakom pogledu štititi predsjednicu” od njegovog mogućeg djelovanja po odlasku iz Ureda.

Dio obavještajne karijere proveo je Franić u BiH, odnosno u Ambasadi Republike Hrvatske u našoj zemlji, a prema nezvaničnim informacijama i danas održava bliske kontakte sa pojedinim akterima bh. političke scene, objavio je Faktor.