Vučić: Da vojno pobijedimo Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspjeli

57

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije sretan zbog izjave američkog ambasadora u Prištini Philipa Kosnetta da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak, ali da je svjestan da nije realno da Srbija promijeni mišljenje Amerike, za koju je nezavisnost Kosova gotova stvar.

Nakon otvaranja fabrike u Kragujevcu, Vučić je rekao da je uvijek govorio da Albanci ništa ne rade sami, već da iza svega stoje Sjedinjenje Američke Države.

“Samo što to ne moramo uvijek otvoreno da kažemo. Imaju oni još saveznika u Evropi i zato moramo da se preorjentišemo na fabrike i na budućnost, da razmišljamo kako da pobjeđujemo pameću. A mi da vojno pobijedimo Ameriku… Nemojte. Jednom smo pokušali, pa nismo uspjeli. Iako smo tada bili napadnuti i zna se šta ja mislim o agresiji”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Amerika stati na stranu Kosova ako dođe do sukoba sa Vojskom Srbije, Vučić je rekao da je Haradinaj u pravu i da on očekuje da će SAD biti na strani Kosova, šta god da Priština uradi i koji god sporazum da prekrši.

“Krajnje je vrijeme da se s tim pomirimo da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da je to kraj priče za njih. Nije realno da Srbija može da promijeni mišljenje Amerike. Mi smo u ćošak satjerani, onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi, moramo da se sačuvamo”, rekao je on i ponovio da je vitalni interes Srbije da sačuva mir i brani svoje nacionalne interese.

Govoreći o odluci Madagaskara da povuče priznanje Kosova, Vučić je rekao da je veoma zahvalan Vladi i narodu te zemlje i da to potvrđuje da Srbija može da se bori za svoje interese.

“Da li će to da nas spase svih muka i nedaća – naravno da neće. Ali hvala toj divnoj zemlji, umjet ćemo to da cijenimo u budućnosti”, rekao je on.

Komentarišući akciju dijela opozicije koja je noć provela u Skupštini Srbije, Vučić je kazao da se “zabavljaju ljudi”.

“Vidim da su dovodili tajkune na žurku, one koji imaju mnogo para da mogu dobru večeru da plate… Neka, tako nam ostane više PDV-a”, kazao je Vučić.

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je stanje bezbjednosti u Srbiji gore nego ranije i naveo da je Srbija jedna od najbezbjednijih zemalja u Evropi.

“Zvanični podaci govore da je za nas, u pogledu ubistava, najgora godina u posljednjih 25 bila 2001. godina, a najbolja 2017. godina sa svega 72 ubistva. Ova godina je lošija sa do sada 103 ubistva, procenutalno se može očekivati do kraja godine da bude ukupno 112 ubistva. Ali to je i dalje 30 posto niže nego prije nekoliko godina ili 50 i 60 posto niže u odnosu na 2001. godinu”, rekao je Vučić.

On je naveo da za Srbiju to i dalje nije dovoljno i da će se država truditi da zemlju učini još bezbjednijom i da pohapsi i protjera sve one koji ugrožavaju bezbjednost građana, objavila je N1.