16.3 C
Sarajevo
Četvrtak, 13. Avgusta 2020
Naslovnica Region Vučićev ćorak: U Sarajevu nema ulica Alekse Šantića i Meše Selimovića, Beograđani...

Vučićev ćorak: U Sarajevu nema ulica Alekse Šantića i Meše Selimovića, Beograđani nisu bombardovali glavni grad BiH

553

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispalio je još jedan ćorak prema Bosni i Hercegovini, izrekavši nekoliko laži na današnjem obraćanju srbijanskoj javnosti.

– Tražio sam da ostane Sarajevska ulica jer je jedna od legendarnih ulica u Beogradu, zbog zanatskih radnji koje se u njoj nalaze i po tome je prepoznatljiva, iako ni tih radnji za 20 godina neće biti.

Mediji u Sarajevu su na pomalo histeričan način izvješatavali o tome da će u Beogradu biti ukinuta Sarajevska ulica. Podsjećam da su samo usput obavijestili o ukidanju Beogradske ulice u Sarajevu. Pa su onda kazali kako nije isto, “nismo mi iz Sarajeva bombardovali Beograd”. Nisu ni oni iz Beograda, a još manje su Jovan Jovanović Zmaj, Meša Selimović ili Aleksa Šantić bombardovali Sarajevo, a oni više nemaju ulice u Sarajevu – odvalio je Vučić (na video izlaganje o ulicama počinje u 1:18.47).

A onda se sjetio oca modernog srskog nacionalizma, Dobrice Ćosića, poznatog i po citatu o Srbima: Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.”

– Je li vam ljepše ime Zadarska ili Dobrice Ćosića, stvarno mislim da je Ćosić mnogo više zaslužio tu ulicu, šta je problem u tome – zapitao je Vučić.

A sada ispravka krivog navoda. Mogao je Vučić raspitati se kod savjetnika da izbjegne kazati neistinu, ali se opredijelio pokušati jeftino poentirati na laži. U Sarajevu postoje ulice velikana Alekse Šantića i Meše Selimovića, baš kao što imaju i osnovne škole koje nose njihova imena. A ko je bombradovao Sarajevo, nekad će valjda saznati Beograđani.