WASHINGTON Silajdžić: Kada je veći dio Evrope šutio, SAD na čelu sa Clintonom su reagovale, to nikada ne smijemo zaboraviti

452
Foto: Muhamed Fazlagić
Na sinoć održanoj gala večeri u Washingtonu, organiziranoj na 75. godišnjicu državnosti BiH i 11. godišnjicu od osnivanja Savjetodavnog vijeća za BiH iz SAD bivšem američkom predsjedniku Bill Clintonu dodijeljena je nagrada za životno djelo, dok je posebno priznanje uručeno bivšem članu Predsjedništva BiH dr. Harisu Silajdžiću.
-Holbrooke, Berger, Warren i još mnogi drugi napravili su značajne promjene. Zbog ishoda Dejtonskog sporazuma osjećam se grozno, ali nama je tada bilo bitno samo da zaustavimo rat, ubijanje. Kada sam nakon 20 godina vidio Ćamila Durakovića, tada sam shvatio da moramo vidjeti koji je to način da krenemo ispočetka, istakao je Clinton, postavljajući pitanje zašto se ne uradi više za ljude u Bosni i Hercegovini. 

Nekadašnji član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, podsjetio je prisutne kako je u vrijeme kada je veliki dio Evrope šutio, Amerika na čelu sa Clintonom reagovala, te da se to nikada ne smije zaboraviti. Dr. Silajdžić je govorio i o embargu na oružje, te da je Armija RBiH morala krijumčariti ga kako bi se odbranila.

-Embargo nam nisu ukinuli, ni kada je Clintonova administracija to tražila. Tada smo krijumčarili oružje, a danas u BiH moramo krijumčariti demokratiju. Nismo željeli, ali smo bili prinuđeni na potpisivanje Dejtonskog sporazuma, jer je puno ljudi poginulo. Genocid u Srebrenice je presuđen, ali genocid se dogodio i u Vlasenici, i u Prijedoru…Sarajevo je bilo pod opsadom duže od Staljingrada. Šta imamo danas? Danas imamo diskriminaciju u Izbornom zakonu i demokratije nema bez njegove promjene. U Bosni i Hercegovini je na djelu demokratski feudalizam, a mi to ne zaslužujemo, naglasio je dr. Silajdžić.
Na kraju, BiH je uporedio sa automobilom, kojim upravljaju četiri ruke na volanu, uz dodatnu šapu koja dolazi sa istoka.
-I onda nama u Bosni i Hercegovini iz Evropske unije kažu da moramo da se trudimo. Kako?, pitao je Silajdžić.
Posebno priznanje dodijeljeno generalima Gordonu Sullivanu i Wesley Clarku, bivšem glavnom komandantu NATO-a za Evropu, filantropkinji Saneli Dijani Jenkins, Fondaciji Hastor za pomoć djeci i mladima iz BiH, američkom reditelju dokentarnih filmova i piscu Bill Carteru, koji je i počasni građanin Sarajeva, te kapetanu u američkoj vojsci Erminu Mujezinoviću.
(Index.ba)