Washington zadovoljan rezultatima referenduma u Makedoniji

12
Foto: Anadolija

Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su zadovoljstvo rezultatima jučer provedenog referenduma u Makedoniji i poručile da očekuju punu implementaciju grčko-makedonskog sporazuma iz Prespe, javlja Anadolija.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo je 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”.

Američki State Department pozdravio je podršku koju su građani Makedonije iskazali na referendumu o prihvatanju sporazuma s Grčkom i otvaranju vrata za ulazak Makedonije u Evropsku uniju i NATO.

“SAD snažno podržava implementaciju grčko-makedonskog sporazuma, čime će Makedonija zasluženo biti dio EU-a i NATO-a, a time će doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji“, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Zvanični Washington također, je poručio liderima političkih partija da tokom parlamentarne procedure usvajanja sporazuma s Grčkom pokažu državničke, a ne partijske stavove.

“Pozivamo političke lidere da dobro razmotre ovu historijsku priliku koja im se pruža za ulazak zemlje u euroatlantske institucije“, poručeno je iz Washingtona.

Vezani članci

Drugi protest protiv vlasti u Nišu: “Vučiću,... Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti "Stop teroru, Niš bez str...
Zbog napora i pothlađenosti: Migrantkinja iz Sirij... Nakon dobrih vijesti vezanih uz spašavanje 15 migranata na planini Plješevici kod Korenice stigla je, nažalost, tragična vijest. Od dvije trudnice za...
“Putin sada ima saveznika, očekujte aktivnij... Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je ...
Vučić zahvalio Putinu za ruski veto u UN-u na rezo... Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvo...