Wigemark: Negiranje genocida je u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima

15

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, na komemoraciji povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici naglasio je da je negiranje genocida u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moja majka je umrla prije tri mjeseca, tiho od starosti, pošteđena boli jedne majke koja bi svjedočila preuranjenoj smrti njenog djeteta, 24 godine majke Srebrenice žive sa ovim činom istrebljenja njihovih sinova, braće, muževa u brutalnom, namjernom i sistemskom ubijanju. Majke Srbrenice i mnogi drugi žive s ovim sjećanjima posljednjeg oproštaja i riječi više od 24 godine, toliko pitanja koje ostaje neodgovoreno o sudbini njihovih voljenih“, kazao je Wigemark.

Podsjetio je da je do sada identifikovano 6.643 žrtava i da taj broj još uvijek raste.

“Naše misli su danas sa njima. Naše misli su također i sa preživjelima, sa porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a. Srebrenica je duboka rana, koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negiraju i umanjuju, kada se glorificiraju počinitelji. Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima“, naglasio je Wigemark.