Za vikend pad temperature za 10 stepeni, Toplane u KS poručuju da su spremne

59

Jesen je stigla, a sa njom i pad temeperatura. Na planinama će za vikend padati snijeg, a u gradu će biti kišovito.

Nedim Sladić, meteorolog FACE-a, za N1 je kazao da je još uvijek vrlo rano govoriti o snijegu u nizinama, ali da će biti ipak nestabilno u cijeloj zemlji tokom vikenda, s tim da se glavni val padavina očekuje već večeras.

“Snijeg se pasti uglavnom na planinama, odnosno iznad 1.700, 1.800 metara. Obilna kiša će zahvatiti jugozapadni dio Bosne, te Hercegovinu, ali će se u noći širiti na ostala područja naše zemlje gdje će biti pljuskova, nerijetko i pojave grmljavine”, izjavio je Sladić.

 

Najavio je i da će temperature sa 22, 23 stepena u Sarajevu pasti na svega 12 stepeni. To već možemo očekivati u subotu i nedjelju. Toplane u Kantonu Sarajevo su spremne za sezonu grijanja. Početak se veže za 15. oktobar. No, iz Toplana poručuju da ukoliko bude bilo potrebe, postrojenja je moguće u rad pustiti i ranije.

“Funkcionalne probe kompletnog sistema urađene su od 14. do 18. septembra, i to je tehnička provjera sistema pred nastupajuću sezonu grijanja, tako da smo mi od 20. septembra spremi da upalimo naša pogonska postrojenja u slučaju potrebe”,  rekao je za N1 Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo.

Iako se meteorolozi još ne izjašnjavaju da li će zima biti blaga ili oštra, za nju se ipak treba dobro pripremiti.

“Spremni smo za zimu. Inače Sarajevo je okružno planinama, tako da treba da se držimo snijega”, kazala je jedna građanka Sarajeva.

“Malo imamo snijega, inače sad su se godišnja doba poremetila. To smo mi krivi naravno, a grijna sezona, plaća se uvijek isto i kad je toplo”, rekla je druga gospođa.

“Sve u svoje vrijeme, što se mene tiče neka pada, na struju se grijem. Bitan je dobar konvektor”, naveo je jedan mladić.

“Još je rano za snijega, vidite kako je lijepo vrijeme. Oktobar zna nekad biti ljepši nego septembar, a što dođe dočekat ćemo”, kazala je još jedna anketirana gospođa.

Uvijek je i nespremnih, i onih koji manje vole zimu.

“Ne, nisam spreman. Ljetne su mi gume na autu i ne oblači mi se jakna”, odgovor je.

Bez jakne bi se moglo i u oktobru zbog lijepog vremena koje možemo očekivati.

“Tada ćemo imati Miholjsko ljeto, odnosno, niz u kojem su temperature znatno iznad višegodišnjeg prosjeka, a biće obilježeno sa ugodnim jutrima i toplim danima sa dosta sunca. I to svakako možemo očekivati sredinom prve dekade ili početkom druge dekade narednog mjeseca”, najavio je Sladić.

I naredni mjesec građani će moći uživati u lijepom vremenu, garancija je meteorologa, ali i prilika da stanovništvo BiH, prije mnogo hladnijih dana, što više vremena provede na otvorenom.