Zajednička akcija čišćenja Parka prirode ‘Blidinje’

31

Krajem prošle sedmice je završena trodnevna akcija čišćenja, u kojoj je učestvovalo 300 učenika iz pet osnovnih škola i 30 volontera iz sedam udruženja građana iz Jablanice, Posušja i Tomislavgrada na području Parka prirode Blidinje.

Ova akcija označava početak šire kampanje za prevenciju nepravilnog odlaganja otpada te jačanja svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša na području Parka prirode ”Blidinje”, koja se provodi pod sloganom „Malo je potrebno da napraviš promjenu”. U sklopu kampanje organizovana su i predavanja o ekologiji, prirodnom i kulturnom nasljeđu, opasnostima u prirodi, te zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Kampanja je rezultat inicijative Udruge ‘Visit Blidinje’, uz podršku EU ProLocal programa, koji podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije, kao i unaprjeđenje lokalne privrede. Podršku u implementaciji su pružili i Općine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola, te članovi planinarskih društava, gorskih službi spašavanja i ostalih udruženja koja djeluju na području ovog Parka prirode. Upravo je saradnja više lokalnih uprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora to što ovu incijativu čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije čišćenja na pet lokacija na području Parka prirode sakupljeno je ukupno 2000 kilograma otpada, najviše staklenih boca, limenki, starih konzervi i guma.

„Akcija jeste lokalnog karaktera, ali je iznimno važna za čitavu državu jer odražava duh kolektivne savjesti i zajedničkog cilja za sve nas u BiH, ali i na ovoj zelenoj planeti”, kaže Ante Vukadin, predsjednik Planinarskog društva “Orlova stina” iz Tomislavgrada, čiji su članovi učestvovali u akciji čišćenja.

EU ProLocal Program podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije doprinoseći na taj način unaprjeđenju lokalne privrede. U tom cilju, radi se na uvođenju višekratnih vrećica za otpad, postavljanju zelenih otoka, te uvođenju eko patrole. Posebna pažnja u okviru programa posvećena je održivom razvoju što odražavaju i ovakve aktivnosti.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura, a dodatnih 4 miliona eura je obezbijedila Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Vezani članci

BIHAMK Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimičn... Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planins...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u Hercegovini vedro, a u Bosni pretežno oblačno. Ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne pada slab snijeg. Temperature zraka u 07 sati (°C...
Narednih dana snijeg i temperature do minus 13 ste... Snijeg i temperature koje će se spuštati i do minus 13 stepeni Celzijusa očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, javlja Aandolu Agency (AA). ...
Ispovijest Nermane M.: Snaga i volja naše djece mo... Tog ljeta 2015. godine nisam ni sanjala da je moj sin drugačiji od svojih vršnjaka. Ali bio je. Kada je imao 18 mjeseci, primijetila sam da se ne odaz...