Zakonom na silu

263

Piše: Ibrahim PROHIĆ

Posao političara je da prave zakone, a podrazmijeva se da ih moraju i poštovati. Kada političari krše zakon, to je daleko ozbiljnije nego kada obični građani to rade. Zato kazna javnosti mora biti drastična.

“Ovi policajci u Republici Srpskoj da smiju da me zaustave i oni bi me uvijek kažnjavali za prekoračenje brzine. Ja stvarno brzo vozim i kada vozim privatno”, rekao je novinarima u Banjaluci Milorad Dodik.

Prema Depo portalu kaže, “Ja sam čovjek koji ne krije da sam najmanje 30 puta kada nisam bio predsjednik vozio i lično platio kaznu. Izvini Lukač (ministar unutrašnjih poslova, Dragan), sad kad me zaustave kažu – svaka čast predsjedniče. Nije to nešto za pohvaliti se, ali to je nebitno”.

Dakle, tako. Nema jednakosti pred zakonom. Zapravo, neki su iznad zakona. Kad nije bio predsjednik (RS) plaćao je kaznu. Sad ne. Zakon ne važi za predsjednika. Suspendovan sistem. Oni koji imaju (političku) moć postali su zakon. Dodik nije izuzetak.

Stvoreno je stanje u kojem je moguće kršiti normu (pa i zakonsku), a da to ne povlači konsekvence (sankcije). To je stanje anarhije ili puzajuće diktature.

Ne samo da izostaju sankcije, već se za prekršaj dobija i gratifikacija (navodnici, svaka čast predsjedniče). To hrani bahatost i oholost (Dodik, nastavili smo voziti 180 na sat).

Ali, to je nebitno, kaže predsjednik (sad nije više samo Milorad). E, bitno je Milorade predsjedniče. I ponašanje onih u mandatu, ali i reakcije podanika.

Vrijeme je da se svaki građanin upita, u kakvoj zajedniici želim živjeti. U uređenoj, demokratskoj, prosperitetnoj… ili u feudalnoj.

Odgovorite  na oktobarskim izborima.

Alternativa postoji.

Vezani članci

BiH u dvostrukoj zamci Piše: Ibrahim PROHIĆ Stanje u BiH , ali i stanje oko BiH opasno prijete. Ekstremno nizak stepen društvene produktivnosti, nereacionalna, skupa i nee...
Ne pada snijeg… Piše: Ibrahim PROHIĆ Znate onu, ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da otkrije tragove... Iako im nije bila namjera, posljednji protesti boraca i r...
Ljevica još uvijek šepa Piše: Ibrahim PROHIĆ Ljevica, tj, SDP i DF, po posljednjim informacijama, na predstojeće izbore izlazi sa dva kandidata za članove Predsjedništva BiH...
Jednakopravnost ili politički monopol Piše: Ibrahim PROHIĆ  Prema Dnevnom listu Centralna izborna komisija će narednih dana donijeti odluku o broju delegata u Domu naroda F BiH.  Na stolu...