Zamjena ruske tehnologije zapadnom: Hrvatska nabavlja eskadrilu američkih borbenih helikoptera

163

Nakon odluka o nabavci 12 borbenih aviona F16 Barak i 16 izviđačko-borbenih helikoptera “Kiowa” OH-58D, Ministarstvo odbrane Hrvatske kreće u finaliziranje opremanja novim transportnim helikopterima Black Hawk.

Ministar odbrane Damir Krstičević ovih je dana na sastanku s vojnim pilotima u bazi Pleso otkrio da je u toku izrada taktičko-tehničke studije za opremanje višenamjenskim helikopterima zapadnog proizvođača, piše Jutarnji list.

Studija će pokazati koji helikopteri najviše odgovaraju potrebama vazduhoplovstva. Plan je da se eskadrila novih transportnih helikoptera nabavi do 2025., kada izlaze resursi postojećim helikopterima Mi-8. Cilj sadašnjeg vođstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sljedećih nekoliko godina u potpunosti prijeđe na vazduhoplovnu tehniku zapadne proizvodnje. Osim, naravno, transportnih helikoptera Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sljedećih 10 godina.

O nabavci Black Hawk helikoptera priča se još od 2014., kada je tadašnji ministar odbrane Ante Kotromanović tu ideju iznio tadašnjem američkom potpredsjedniku Džo Bajdenu, a kako Hrvatska ne bi zavisila od ruske tehnike. Kako se neslužbeno saznaje, još 2015. od američke Vlade primljene su ponude za novi helikopter Black Hawk UH-60 model M i polovni remontirani UH-60 model A nadograđen na model L.

Američka Vlada je u Zagreb uputila službenu ponudu za 16 novih helikoptera Bell UH-1Y za oko 760 miliona kuna. Osim ovih modela helikoptera, u MORH-u su prošlih godina još neke kompanije održale prenzentacije svojih proizvoda. Ali, ponuda američke Vlade za helikoptere Bell hrvatskoj strani je bila preskupa te je 2016. Ministarstvo odbrane na američki prijedlog u SAD uputila zahtjev za donaciju 12 UH-60 model A kroz partnerski program Excess defense articles (EDA). Kroz taj program američka vojska zemljama partnerima donira ili prodaje svoje odbrambeni višak.

Hrvatska vojska već je na taj način opremljena vozilima MRAP i M-ATV te helikopterima Kiowa. Tokom prošle godine hrvatskoj strani je prezentovana mogućnost modernizacije tih helikoptera na nivo M. Da je cijeli posao došao u fazu realizacije, posredno je potvrdio i ministar Krstičević kada je u oktobru prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dva Black Hawka za Komandu specijalnih snaga. Osim ministra odbrane, i predsjednica i vrhovni komandant Kolinda Grabar Kitarović nekoliko je puta najavila nabavku tih helikoptera.

U slučaju nabavke modela A Black Hawka, riječ je o izvornoj varijanti tog helikoptera koji ima četveročlanu posadu i kapacitet prevoza 11 putnika. Ovaj model se proizvodio od 1977. do 1989. godine.

Nadogradnjom na model M u helikopter se ugrađuju veće lopatice rotora, što osigurava veću nosivost, digitalna avionika, što uključuje i “glass cocpit” te napredniji kompjuterski sistem za upravljanje. Uz to, ugrađuje se i novi motor, ojačava trup, a mogu se ugraditi i dodatni spremnici goriva. Prvi let dograđenog modela A na model M obavljen je 2003.  godine.

Realizacijom te nabave bio bi zaokružen planirani proces zamjene ruske tehnologije zapadnom, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci

U ponedjeljak 30. jula počinje gradnja Pelješkog m... U ponedjeljak 30. jula počinje gradnja mosta Pelješac, potvrđeno je Jutarnjem listu u Hrvatskim cestama. Tog će dana u Stonu predstavnici Hrvatskih ce...
Migranti koji su zaglavili u BiH o problemima na g... Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila je saopćenje za javnost u kojem se skreće pažnja na na...
Plenkovićev savjetnik smijenjen zbog kritike doček... Krešimir Macan, hrvatski stručnjak za odnose s medijima i političke komunikacije, više nije posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za stratešk...
IGK: Prisustvo ultranacionaliste Thompsona na sveč... Prisustvo ultranacionalističkog pjevača Thompsona na dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu je potvrda trajuće egzistencije paradržave Herceg-Bosne koja...