Zašto mala djeca imaju “Ne” fazu i do kada će ona trajati?

11

“Ne” fazu prolaze svi toddleri i ona zna izluđivati roditelje

Odjedanput, vaše dijete ima mišljenje o svemu. I recimo, ne slaže se baš uvijek s vašim. No, iako vas to izluđuje, u stvari uopće nije loše.

Zašto “Ne” faza izluđuje roditelje? Na primjer, trogodišnji Ante više nipošto ne želi nositi majice kratkih rukava iako do jučer s njima nije imao problema. Njegova mama sigurno želi znati zašto. No, Ante je premali da bi to mogao objasniti. Reagirat će trganjem majice sa sebe ako mu je mama pokuša obući i vikati “Ne, ne, ne”.

I nije majica jedino što muči Antu i njemu slične diljem svijeta. Toliko je toga što vaše dijete ne želi, pa vam se ponekad čini da se cijeli dan samo svađate i natežete s njim. I to je točno, jer je jednim istraživanjem utvrđeno dvogodišnjaci i trogodišnjaci s roditeljima “posvađaju” 20 do 25 puta u sat vremena!

Te sitne pobune važne su za stjecanje samopouzdanja. Naime, za malu djecu svijet je veliko i nepoznato mjesto u kojem se ona osjećaju prilično bespomoćno te pokušavaju na bilo koji način uspostaviti malo kontrole.

Ako ste često strogi i ne popuštate, vaše dijete može se početi osjećati bespomoćno, prestrašeno, frustrirano i ljuto. Sve to vodi još većem prkosu.

Što onda poduzeti? Pokušajte od svog “Ne” djeteta stvoriti “Da” dijete uz neke roditeljske trikove.

Usredotočite se na pozitivno

Djeca ne vole slušati stalno ne, kao uostalom ni odrasli, pa razmislite koliko mu u stvari puta tijekom dana nešto zabranite. Umjesto da mu govorite što da ne radi, pokušajte mu reći što biste željeli da radi.

Također, pripazite i na ton glasa. Naravno da ćete vikati iz petnih žila ako dijete trči prema cesti, ali ako nije takav događaj u pitanju, bolje je obratiti se djetetu smirenim, čvrstim glasom.

Opravdajte svoje zahtjeve

Samo ne, malom djetetu baš nema previše smisla. Ali neko jednostavno objašnjenje prilagođeno djetetovoj dobi može učiniti jako puno. Na primjer, “Ne mogu te nositi jer imam bebu u trbuhu i to bi ju moglo ozlijediti”, bolje će zvučati nego “Ne, neću te nositi”.

Nemojte pružati previše detalja i davati komplicirana objašnjenja jer će ona samo zbuniti dijete.

Nemojte uvijek vi donositi odluke

Davanje izbora s vremena na vrijeme zadovoljit će djetetovu potrebu za kontrolom. Pustite da tu i tamo odabere odjeću za vrtić ili što će doručkovati. Možda nećete uvijek biti najsretniji izborom, ali mudra diplomacija pomoći će vam da izbjegnete stalnu dramu.

Veselo raspoloženje = suradnja

Pospremi igračke! Ne. Idemo na kupanje? Ne! Mnoga vaša pitanja, zahtjevi i naređenja dobit će jednak odgovor. No, ako uistinu želite da dijete to obavi ili je došlo vrijeme za to (npr kupanje), pokušajte od cijele situacije napraviti igru. Takva situacija oboje će vas opustiti i nasmijati ti je vjerojatnije da ćete postići ono što ste željeli bez dodatnog otpora.

Nagradite dobro ponašanje

Ako dijete ima napad bijesa u trgovini, možda ćete m udati keks ili čokoladu da se smiri i ušuti barem dok se isprtljate van. No, dugoročno, to u stvari nije pametna taktika jer ispada da nagrađujete loše ponašanje.

Budite mudri i ohrabrite dobro ponašanje, dodatnom pažnjom, igrom, velikim zagrljajem, zajedničkom šetnjom i slično.

No, psiholozi kažu da ne morate zaboraviti na nagrde. Bilo bi ipak dobro ograničiti ih na način da se nagrade ne odnose na novac i hranu. Dakle, posebno dobro ponašanje nagradite slikovnicom, crtićem, bojicama..