Zašto niko ne odgovori Putinovoj čeličnoj lejdi: Koliko je sukob na Krimu bio građanski rat, toliko je građanski rat bio i u BiH!

242

Koliko je sukob na Krimu bio građanski rat, toliko je i rat u Bosni i Hercegovini bio građanski!

Ovo bi u najkraćem mogao biti odgovor Putinovoj čeličnoj lejdi, Valentini Matviyenko koja je danas u Parlamentu BiH održala “predavanje” bh. političarima, i javnosti poslala niz skandaloznih poruka miješajući se direktno u unutrašnja pitanja naše države.

Nažalost, nije se niko od ovdašnjih političara, posebno onih koji se kunu u državu Bosnu i Hercegovinu, koji je “brane” i “bore” se za nju odgovorio istom mjerom Matviyenko.

Napuštanje sjednice na kojoj se obraćala od strane Halida Genjca (povlačenje bez gubitaka), ili pak poruka Safeta Softića da je zloupotrijebila institucije BiH te da u znak protesta on neće na večeru u Istočno Sarajevo, samo su mlake, benigne reakcije na kakve smo već navikli.

Ako ona ima političku hrabrost da u najvišem zakonodavnom organu ove države negira agresiju na BiH, negira genocid, i potencira da je ovdje vođen građanski rat (ko joj je dao za pravo to da radi), zašto ne bi neko od ovdašnjih političara imao isto toliko političke petlje da pošalje poruku podsjećajući je na Krim.

Podsjećamo lejdi Matviyenko, da je Kijev pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu te Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu podnio već pet odvojenih tužbi: zbog aneksije Krima, proglašenja paradržavne tvorevine Donjecke narodne republike, ratnih razaranja i zločina.

Kijev optužuje Rusiju za agresiju, a od Moskve za pretrpljena razaranja na istoku Ukrajine potražuje osam milijardi dolara. Rusija ne obraća previše pažnje na ukrajinske tužbe i tvrdi da će ih vrlo lako srušiti na svim sudovima jer “jednostavno nisu umiješani u ukrajinske unutrašnje stvari”.

Tužbama protiv Rusije Ukrajina nastoji upozoriti i dokazati rusku umiješanost u ratne i političke sukobe na području Ukrajine te na kršenje međunarodnog prava i nepovredivosti granica.

Poznat scenarij, zar ne?

(E. L.)

Vezani članci

Komšić: Svi se sada čude, kao da im nisu od prije ... -Svi se sada čude kao da im nije od prije jasna pozicija Rusije na Balkanu i njihovi planovi u BiH!, rekao je za Index.ba predsjednik Demokratske fron...
Izetbegović: Čović imao suprotan stav, izvinio se ... Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreli su se sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matviyenko...
OHR o jučerašnjim izjavama Valentine Matviyenko u ... Nakon obraćanja Predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko jučer bh. parlamentarcima i izjave "da se Rus...
Valentina Matvijenko počela službenu posjetu BiH, ... Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajev...