Zatražio azil u BiH, utopio se u Sloveniji

48

Dva migranta utopila su se u rijeci Kupi dok su ilegalno prelazila granicu između Hrvatske i Slovenije, potvrđeno je za RSE iz slovenske policije. Kako je rečeno, obojica su mladići, jedan iz Alžira, jedan iz Maroka.

Tijelo mladića najvjerovatnije iz Maroka nađeno je 9. aprila u rijeci Kupi, i to nakon što je prijatelj s kojim je pokušavao preći rijeku priveden i u policiji ispričao šta se dogodilo te da nije uspio spasiti prijatelja.

Dan kasnije ronioci su našli i drugo tijelo, prema riječima policije, alžirskog državljana, koji je s još trojicom prijatelja pokušao preći rijeku.

Kako su rekli iz policije za RSE, identitet Alžirca je utvrđen, dok se identitet Marokanca još utvrđuje.

Iako nismo dobili zvaničnu potvrdu o identitetu mladića iz Maroka, čovjek koji se predstavio kao njegov rođak javio se RSE s informacijom da se njegov rođak utopio, navodeći ime i prezime Kamala Brikija koji je na putu u Sloveniju boravio u Sarajevu.

S novinarima RSE Kamal je razgovarao u blizini azilantskog centra gdje je bio registriran. U BiH je došao iz Crne Gore. Tom prilikom je kazao da mu je plan da ide u Hrvatsku a potom u Sloveniju, odakle će dalje u Francusku gdje je htio živjeti.

Slovenska policija navela je da se broj ilegalnih prelazaka granice s Hrvatskom udvostručio u prvoj četvrtini godine u odnosu na isti period 2017. godine.

Vezani članci

AFERA SELEFIJE Ispovijest bivšeg saradnika SOA: T... „Jutro. Slušaj me. Najbolje bi bilo da sada ne pričamo s obzirom da si u društvu. Sljedeći tjedan ćeš jedan dan doći do Krapine ili gdje već, pa ćemo ...
“Direktor RAK-a se miješa u posao Konkurenci... Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač, optužio je kompaniju Mtel za monopol nad komunikacijskim tržištem, a bez ...
VIDEO Presuda Karadžiću: Materijalna šteta u ratu... Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu procijenio je da je ukupna materijalna šteta nastala tokom rata u Bosni ...
HAG Bivša istražiteljica Nevenka Tromp: “Mo... Pred konačnu pravosnažnu presudu Karadžiću Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, za DW pojašnjava zbog čega bi pravno...