Zavod za javno zdravstvo KS dobilo atomski apsorpcioni spektometar za određivanje metala u uzorcima vode, zraka i hrane

16

Atomski apsorpcioni spektrometar sa plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom od danas je zvanično stavljen u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru  JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovaj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

“Riječ je o aparatu kojim se određuju metali u uzorcima vode, zraka i hrane, jer je hemijska laboratorija našeg zavoda ISO standardizirana za provođenje ovakve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata iznosi oko 100.000 KM”, istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

Po riječima direktora, Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića to je instrument koji je funkcioniše  po najsavremenijim standardima i jedini je u ovom regionu.

“Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo koji je u satsavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolisati zrak, hrana, tlo, voda, živeće i ostale namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt”, pojasnio je direktor Džihić.

Dodao je da s obzirom na sve pošasti i nesreće kojima smo izloženi, naglasio je važnost postojanje opremljenje i referentne laboratorije koja će moći blagovremeno djelovati i upozoriti naše građane na eventualne probleme.

“Atomski apsorpcioni spektometar može detektovati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih, te otkriti u kojoj mjeri su oni prisutni u vodi, zraku, hrani na osnovu čega se utvrđuje je li to u skladu s propisanim normama”, objasnile je rukovoditeljica odjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović.

Ova vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme, bilo je neophodno nabaviti jedan savremni aparat.

Vezani članci

SNSD: Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg... Zoran Tegeltija biće kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odlučio je danas Izvršni komitet ove stranke, javlja An...
Plješevica: GSS FBiH pronašao grupu od 20 migranta... Gorska služba spašavanja Federacije BiH i dalje traga za migrantima koji su se izgubili na području planine Plješevice, ali su nam potvrdili da su jed...
Timovi GSS FBiH tragaju za nestalim migrantima na ... Timovi Gorske službe spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) u Bihaću od sinoć provode akciju traženja nakon što su primili poziv da se g...
Nekoliko hiljada ljudi na dženazi: Krajina se opro... U Cazinu ispred džamije Brezova kosa danas je klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenoj djeci, sedmogodišnjem Ahmiru, petogodišnjoj Neili i dvogodišnj...